2014 skickade vi Alexander Piauger till Marseille. I reportaget »Ett behagligt dårhus« skildrade han klubbens nysatsning på unga spelare med det så kallade »Dortmundprojektet«.

I kväll spelar klubben semifinal mot Red Bull Salzburg i Europa League, men det är ett helt annat Marseille än det Alexander besökte för fyra år sedan. Tränaren Marcelo Bielsa, presidenten Vincent Labrune och de flesta av spelarna är långt borta vid det här laget.
– I en klubb som Marseille hinner det hända mycket på fyra år, konstaterar Alexander, som numera är profilerad ekonomireporter på Göteborgs-Posten.

Vad?
– Häng med nu! Först sade Bielsa upp sig, en match in i sin andra säsong. När även Labrune lämnade klubben 2016 lades »Dortmundprojektet« ner. Det var hans pryl. Sedan såldes många av de unga spelarna för billigt och så var det med den nystarten. Lagmässigt blev det ett superhål efter det. Många supportrar tyckte att ägaren Margarita Louis-Dreyfus, som ärvt klubben av sin make Robert, plundrade laget. De hatade henne, satte upp banderoller och grejer. Margarita brydde sig inte. Hon ville bara sälja av spelare för att stärka klubbens finanser och sedan kunna sälja klubben dyrare. 2016 genomförde Labrune hennes försäljningsplan och amerikanen Frank McCourt blev ny ägare.

Bryr han sig?
– Han pumpar in mycket cash, han har redan spenderat ett par hundra miljoner euro. Ett fint exempel på hur klubbens situation sett ut är Dimitri Payet, som de paniksålde för typ 15 miljoner euro sommaren 2015. Ett och ett halvt år senare köpte de tillbaka honom för nästan 40 miljoner euro.

Nu har han fört Marseille till semifinal i Europa League. Lägger supportrarna någon prestige i den turneringen?
– Stade Vélodrome sålde slut på några timmar inför kvällens match. De lade ut biljetterna klockan tio i söndags och det ledde till en superkrasch av klubbens hemsida. Vid tretiden gick de ut med att biljetterna var slutsålda. Så Europa League är en stor grej därnere och alla sår är läkta. Äntligen har klubben lyckats få tillbaka publiken, som bara skiter i att gå dit när det går dåligt. Då kan kortsidorna vara helt tomma. Europaspel är också en nostalgisk grej för dem, där finns en liten tradition som lockar. De nådde några finaler på 90-talet och i början av 00-talet.

Unnar du dem en ny Europatitel?
– Det är imponerande att det kan staplas så mycket kaos i en klubb. Det är det som är älskvärt med Marseille, att man inte vet vad som ska hända. Rätt som det är kicksparkar Patrice Evra en supporter i skallen under en uppvärmning. Det är ett ständigt kaos, men nu har de chansen att nå en liten framgång igen. Det kan jag faktiskt unna Marseille.

Tips: Läs Alexanders fina reportage om klubben inför kvällens Europa League-semifinal!

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Offsidesnack

Tack för 20 år!

Publicerad 10 februari 2020

Offsidesnack

Hurraaa!

Publicerad 27 januari 2020

Offsidesnack

Yassines debutmål!

Publicerad 16 januari 2020

Offsidesnack

Nytt nummer på väg!

Publicerad 26 november 2019

Offsidesnack

Offsidewebben växer

Publicerad 17 september 2019

Offsidesnack

Möten i världen

Publicerad 13 september 2019

Offsidesnack

Kosovo går obesegrat

Publicerad 10 september 2019

Offsidesnack

Älska din fiende

Publicerad 10 maj 2019

Offsidesnack

El Clásico-bonanza

Publicerad 27 februari 2019

Offsidesnack

Champions League-läsning

Publicerad 19 februari 2019

Offsidesnack

Att göra en Panenka

Publicerad 19 februari 2019

Offsidesnack

Upplåsta hjärtan

Publicerad 14 februari 2019

Offsidesnack

Spelmissbrukets offer

Publicerad 1 februari 2019

Offsidesnack

Nytt nummer av Offside!

Publicerad 28 januari 2019

Offsidesnack

Tack för 2018!

Publicerad 2 januari 2019

Offsidesnack

»Inte en helt ny värld«

Publicerad 19 december 2018