Varje helg tipsar Offside om läs-, hör- eller sevärda dokumentära berättelser och aktuella sporthändelser. Chefredaktör Anders Bengtsson är veckans första tipsare.

Bojan Krkic: »I had anxiety attacks but no one wants to talk about that. Football’s not interested« (The Guardian)

2007, som ett litet bihang till ett reportage om Astrit Ajdarevic (då ungdomsproffs i Liverpool FC) listade vi fyra utländska talanger värda att hålla ögonen på. Det var Toni Kroos från Tyskland, Michael Woods från England, Fernando Martin Forestieri från Italien och Bojan Krkic från Spanien.

Elva år senare kan vi utvärdera. Kroos gick det ju jättebra för med både Champions League-titlar och VM-guld. Forestieri lyckades hyfsat bra och spelar sedan 2015 i Sheffield Wednesday. Woods är den i kvartetten som haft det tuffast. Åtminstone om man enbart tittar på klubblagshistoriken. 28-åringen krigar just nu på i Hartlepool United i National League, Englands femtedivision.

Så var det då Bojan Krkic. Så här skrev vår skribent Ronald Reng om Bojan i nummer 4/2007:

»Hans kristallklara ögon och fina ansiktsdrag måste ha skapats som en bild av oskuldsfullhet. Han är fortfarande 16, och när man ser hans ansikte är det svårt att tro att han någonsin kommer att vara annat än en pojke. Sedan ser man honom spela fotboll och vet inte vad man ska tro: FC Barcelonas Bojan Krkic, pojken med den tunna kroppen, snurrar upp försvarare med en erfaren anfallares säkerhet. Det är hans mål som folk pratar om. Målet han gjorde i sin A-lagsdebut i en träningsmatch mot Al-Ahly, jämsides Ronaldinho vid 16 års ålder, och målen som vann honom priset som U17-EM:s bäste spelare både 2006 och 2007. Men det är rörelsemönstret som fångar ögat när man ser honom spela, som en pojke bland män i Barcelonas reservlag. Anfallsspelare behöver åratal av träning för att till perfektion behärska konsten att slinka igenom ett försvar. Bojan gör det, 16 år gammal. Han uppträder redan som en mogen seniorspelare.«

2018 vet vi hur det blev efter Barcelonaåren. Roma, Milan på lån, Ajax på lån, Stoke, Mainz 05 och nu Alavés – på lån. Precis som med övriga fyra är det så klart en bedrift i sig att lyckas spela på seniornivå och professionellt i så många år, men med Bojan har det alltid varit lite av en gåta. Så lovande, så bra, men ändå så lite avtryck. Han har för många blivit en symbol för outnyttjad potential. Eller för bortkastad talang, om man så vill.

När jag insåg att jag precis hade börjat glömma bort hans existens kommer det en lång intervju med Bojan i The Guardian. Det är Sid Lowe som har träffat den 27-årige spanjoren. Och oj! Han berättar om ett liv som präglats av prestationsångest, psykisk ohälsa och sammanbrott. Han är välartikulerad och det är både starkt och intressant.

Man kan lyfta på hatten för Kroos alla titlar. Men i min lilla bok är Bojan Krkic hjälten.


För Astrit Ajdarevic blev det efter två år i Liverpool en flytt till Leicester, en lånevända i Hereford United och sedan Örebro SK, IFK Norrköping, Standard Liège, Charlton på lån, Helsingborgs IF på lån, ÖSK igen och nu AEK Aten, där han är nybliven ligamästare. Ovan nämnda reportage om honom är fortfarande en läsvärd inblick i livet som hajpat ungdomsproffs: »Farväl Falkenberg«.

Artikeln publicerades 19 maj 2018 och är skriven av .

Annons