Farväl Falkenberg

Agim Ajdarevic öste in mål i den jugoslaviska ligan innan karriären stoppades av kriget. Sonen Astrit bestämde sig för att ta vid där pappan slutade. 16 år gammal, och mot förståsigpåarnas rekommendationer, blev han den andra svensken någonsin i Liverpool FC. Offside for dit och fann en talang som valde bort Sverige för att lyckas.

Mamma Emine pekar på det vältummade fotot på bordet och säger:

– Alltid fotboll. Bara fotboll.

Annons

Pappa Agim nickar belåtet. Det är sen eftermiddag, solen står lågt över Liverpools Albert Dock. Numera är det gamla hamnområdet stadens flottaste. Restauranger och nattklubbar samsas med hotell och Beatlesmuseet, som alltid har en lång kö ringlande utanför entrén. Från en glaspyramid i hamnbassängens mitt reflekteras solstrålarna till kaféet där Emine Ajdarevic visar kort på sonen.

Där är Astrit i lustig partyhatt, där är Astrit försjunken i tidningens sportsidor, där är Astrit på en sliten träveranda i dalsländska Bengtsfors med en läderkula vid fötterna.

Bollkär. Astrit på en veranda i Bengtsfors. Bollen lämnade sällan fötterna på tvååringen.

Det har gått tre månader sedan Astrit lämnade pojkrummet i Falkenberg och flyttade till Liverpool. Nu har Agim och Emine flugit över för att se honom spela final i FA Youth Cup, Englands mest prestigefyllda ungdomsturnering.

Agim lägger en arm om sonen:

– När du får ordning på konditionen så kommer du att göra någon match med reserverna, sedan sitta någon match på bänken i A-laget – och »Rafa« byter mycket, det vet du. Det hänger på konditionen. Jag lovar dig: om du inte klarar den på en månad så får klubben ge mig 2 000 pund i månaden, så kommer jag hit och fixar det.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?