Foto: timetrialfilm.com

Offsides favoriter: En klaustrofobisk cykelresa

Varje helg tipsar Offside om läs-, hör- eller sevärda dokumentära berättelser och aktuella sporthändelser. Offsides grundare och nuvarande förlagschef Tobias Regnell är veckans andra tipsare.

Time trial – a race to the end (SVT play)

Vilka idrottare sliter hårdast? Femmilsåkaren med snor i skägget? Den pinnsmala men stenstarka gymnasten? Den brasilianska ytterbacken?

Ett bra bet är landsvägscyklisterna. I SVT Play-aktuella Time Trial följer vi skotten David Millar, som var en av världens bättre cyklister strax efter millennieskiftet, men som när filmen spelas in blivit märkt av ålder och en längre dopningsavstängning. Istället för att vara stallets stjärna kämpar han för att överhuvudtaget kvala in till ett sista Tour de France.

Det är en klaustrofobisk resa genom cykellopp som är så trånga, ansträngande och farliga (tänk 90 cyklister nedför slingriga alpvägar på regniga kullerstenar) att verksamheten framstår som rent vansinne – framför allt för alla dem som aldrig vinner något men kämpar lika hårt dag efter dag efter dag i etapploppen. Vi får bokstavligen följa med ner under hjälmen, ända ner i lungorna på Millar, och den närheten är Time Trials största behållning.

Längs vägen blir Finlay Pretsells dokumentär också en film om vänskap och sammanhållning under vidriga villkor, och en film om en framgångsrik ung man som försöker möta medelålderns krympande möjligheter med värdighet.


Efter den svettdrypande dokumentärtimmen behövs lite kontrasterande läsning. I vårt första kultnummer, 2007, porträtterade vi en idrottare som absolut inte slet särskilt hårt. Det finns gott om myter om »womanizern« Frank Worthington, men enligt engelsmannen själv är han ingen diva.

Artikeln publicerades 12 maj 2018 och är skriven av .
Annons