Från och med den här veckan helgtipsar Offside om läsvärda dokumentära berättelser och aktuella sporthändelser. Chefredaktör Johan Orrenius är premiärhelgens tredje och sista tipsare.

ROMA–LIVERPOOL, CHAMPIONS LEAGUE-SEMIFINAL, ONSDAG 2 MAJ

Efter 5–2 till Liverpool på Anfield ser det inte ljust ut för Roma inför returen på Olimpico. Men efter den osannolika vändningen mot Barcelona i kvartsfinalen vågar ingen Liverpoolsupporter slappna av.

Mötet mellan klubbarna har också historisk betydelse: 1984 föll Roma mot Liverpool i den straffrysare som utgjorde det årets Europacupfinal. Två svenskar – domaren Erik Fredriksson och Romas tränare Nils Liedholm – var inblandade och det ledde till konsekvenser för dem båda.

Andra påverkades ännu mer och om detta skriver Dagens Nyheters Malena Johansson intressant här: »Liedholm var som Moses som ledde sitt folk i öknen«.

Läsningen är för mig en mer spännande uppladdning än skadeuppdateringar och formanalyser. Känsloläget är uppvridet på max och Liedholm får välförtjänta hyllningar. Men det där med att ta ut startelvor efter spelarnas stjärntecken var kanske ändå inte så bra?


I Offsidearkivet behöver vi bara gå tillbaka till fjolårets sista nummer för att hitta Anders Bengtssons personliga text från Liverpool. Texten avslutas med den hoppfulla raden: »Det är nu det börjar, det är nu det vänder.« Sedan dess har Liverpool vunnit 24 av 36 matcher och stormar nu mot en Champions League-final. Läs Anders reportage här: »En idiot på resa«.

Artikeln publicerades 29 april 2018 och är skriven av .

Annons