Från och med den här veckan helgtipsar Offside om läsvärda dokumentära berättelser och aktuella sporthändelser. Chefredaktör Johan Orrenius är premiärhelgens tredje och sista tipsare.

ROMA–LIVERPOOL, CHAMPIONS LEAGUE-SEMIFINAL, ONSDAG 2 MAJ

Efter 5–2 till Liverpool på Anfield ser det inte ljust ut för Roma inför returen på Olimpico. Men efter den osannolika vändningen mot Barcelona i kvartsfinalen vågar ingen Liverpoolsupporter slappna av.

Mötet mellan klubbarna har också historisk betydelse: 1984 föll Roma mot Liverpool i den straffrysare som utgjorde det årets Europacupfinal. Två svenskar – domaren Erik Fredriksson och Romas tränare Nils Liedholm – var inblandade och det ledde till konsekvenser för dem båda.

Andra påverkades ännu mer och om detta skriver Dagens Nyheters Malena Johansson intressant här: »Liedholm var som Moses som ledde sitt folk i öknen«.

Läsningen är för mig en mer spännande uppladdning än skadeuppdateringar och formanalyser. Känsloläget är uppvridet på max och Liedholm får välförtjänta hyllningar. Men det där med att ta ut startelvor efter spelarnas stjärntecken var kanske ändå inte så bra?


I Offsidearkivet behöver vi bara gå tillbaka till fjolårets sista nummer för att hitta Anders Bengtssons personliga text från Liverpool. Texten avslutas med den hoppfulla raden: »Det är nu det börjar, det är nu det vänder.« Sedan dess har Liverpool vunnit 24 av 36 matcher och stormar nu mot en Champions League-final. Läs Anders reportage här: »En idiot på resa«.

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Offsidesnack

Fira far med böcker!

Publicerad 30 oktober 2018

Offsidesnack

Missa inte nästa nummer!

Publicerad 24 oktober 2018

Offsidesnack

Tack för förtroendet!

Publicerad 19 oktober 2018

Offsidesnack

Offsides podcast #228

Publicerad 19 september 2018

Offsidesnack

Musikalmysteriet

Publicerad 17 september 2018

Offsidesnack

Poddcomeback!

Publicerad 15 augusti 2018

Offsidesnack

VM-sajten är live!

Publicerad 15 juni 2018

Offsidesnack

En klunk av ölen

Publicerad 9 maj 2018

Offsidesnack

Damallsvensk avspark

Publicerad 14 april 2018

Offsidesnack

Hibernation is over

Publicerad 12 april 2018

Offsidesnack

Kaptenskampen

Publicerad 9 april 2018