Varje helg tipsar Offside om läs-, hör- eller sevärda dokumentära berättelser och aktuella sporthändelser. Chefredaktör Johan Orrenius är veckans andra tipsare.

How firing the manager impacts a struggling team (The Howler)

Hur är det för en spelare när tränaren plötsligt – mitt under säsongen – får sparken? Amerikanska fotbollsmagasinet The Howler har tagit reda på det, genom att låta försvararen Jared Odenbeck skildra hur det var för honom.

»Kan vara intressant att läsa«, tänkte jag och klickade på länken. Vad jag inte hade räknat med var att exemplet var från Sverige, och dessutom bara någon mil ifrån min bostad. Denne Jared Odenbeck gjorde nämligen en säsong för Lindome Gif i svenska division två. Och killen kan skriva! Helvete, utan att vi på Offside har känt till det har det alltså sprungit runt en litterär amerikan alldeles runt knuten. Varför tipsade ingen oss!?

Nåväl, Odenbecks text om den omtumlande dagen då Lindome kickade tränaren är i alla fall läsvärd. Och ofrivilligt komisk. Det beskrivs bland annat hur »Lindomes owner« stormar in i omklädningsrummet och berättar att han just sparkat tränaren och nu räknar med att spelarna ska visa att han tagit rätt beslut. »Lindomes ägare«… amerikanska läsare måste tro att vi har att göra med en storklubb.

Det är för övrigt värt att kolla in The Howler i sin helhet, tidningen tar ofta ett annorlunda grepp på fotbollen.


Lindome är Mattias Göranssons gamla hemort. När VM nu närmar sig läser vi gärna om reportaget »The Koburi Way« som Offsides grundare (numera chefredaktör på vår systertidning Filter) skrev i samband med VM 2002. Reportaget är ett av Offsides mest omtyckta sedan starten.

Artikeln publicerades 20 maj 2018 och är skriven av .

Annons