Kocken och Mattias Göransson.

The Koburi Way

Offsides VM-reportrar är på väg att hoppa av innan turneringen har börjat. De är dåligt förberedda, har skral reskassa och ser inget hopp för Sveriges landslag. Men endast de viljelösa talar om dåliga odds. Det här är sommaren då 23 svenska fotbollsspelare väljer den smala vägen.

Kocken slocknar på en bänk på Kuala Lumpurs flygplats. Jag traskar planlöst runt bland tax free-affärerna, vänder på böcker, flyttar om spritflaskor. Ett gäng irländare i gröna landslagströjor fördriver tiden i väntan på samma flight. Det är två dagar kvar till VM:s öppningsmatch.

-Vid landningen syntes kritvita stränder längs hela den malaysiska kusten. Himlen är klarblå.

Annons

– Ska vi inte stanna här i stället? säger jag när Kocken vaknar till liv. Vi kan bada, dricka öl, slappna av. Varför åka till Japan för att se Sverige förnedras?

Kocken säger:

– Jag gav upp klockan 12.20 i lördags. Då mötte Sverige Japan. Jag har sällan sett ett mer hopplöst landslag.

Själv förlorade jag hoppet i Glasgow tre veckor tidigare. Ulf Roosvald och jag var där för att intervjua Henrik Larsson för Dagens Nyheter. Henrik rekommenderade en stimmig tapasrestaurang, där jag och Ulf blev sittande för oss själva på kvällen, vridandes och vändandes på Sveriges förutsättningar i Dödens Grupp.

Ulf drog de vanliga klichéerna: »Sverige är bättre mot bra lag«, »Försvaret ser starkt ut, Sverige släpper aldrig in många mål« och »Vi har alltid haft lätt för England«. Jag viftade bort dem som imbecillt önsketänkande.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?