Den 27 maj säkrade Union Berlin en plats i Bundesliga efter en dramatisk kvalseger mot Stuttgart. Unionsupportern Erik Jullander, som skildrade den traditionsstyrda klubben med reportaget »Helvete, vi går upp!« i Offside 2/2019, beskriver uppflyttningen som sin »största fotbollsupplevelse«.

– Att se stoltheten i ögonen på folk som har varit med sedan DDR-tiden var starkt, säger Erik.

Bundesligadebut på söndag. Är du nervös?

– Inte riktigt faktiskt men det kommer nog när jag hemma i TV-soffan ser spelarna tåga in på planen. Känslan av overklighet är fortfarande närvarande. Jag läser av gammal vana noggrant resultaten i Zweite Bundesliga sedan premiären i juli. Hemma mot Leipzig är Union historiskt sett förresten obesegrat (en seger och en oavgjord) och jag räknar kallt med att den sviten förlängs.

Och på läktarna kommer det att protesteras.

– Ja. I samband med de tidigare två hemmamatcherna mot Leipzig har Unions supportrar genomfört protester mot det österrikiska läskföretagets existens i fotbollen. Nu blir det 15 minuters tystnad i början av matchen, troligen tillsammans med en del skriftliga budskap.

Hur ser du på det?

– Jag är, precis som många andra, splittrad inför protesten. Man vill å ena sidan inte inleda den historiska Bundesligasäsongen med tystnad. Å andra sidan är en match mot RB Leipzig inte en match i mängden. Att inte göra något alls hade varit att normalisera det där projektets existens bland riktiga fotbollsklubbar. Så jag är ändå för. Det välmeriterade nyförvärvet Neven Subotic har också uttalat sitt stöd för aktionen och sagt att protester som inte gör ont tenderar att inte märkas alls och få karaktären av en lyxprotest.

Planerar Unionsupportrarna fler aktioner för att fira in debuten?

– I supporterled väcktes det under sommaren en tanke om att använda premiären som ett tillfälle att hedra och minnas supportrar som lämnade jordelivet innan de fick uppleva Bundesliga. Klubben stöttade initiativet så i helgen kommer ett par hundra porträtt av saknade vänner hållas upp. Ett vackert och känslosamt tillfälle som understryker en gammal sanning: en gång Unioner, alltid Unioner. Även efter döden.

Vad har i övrigt hänt i sommar?

– Sommarens största snackis, förutom de elva nyförvärven, har varit biljettförsäljningen. Närmare 20 000 medlemmar, alltså de som inte har någon seriebiljett, får till varje match slåss om runt 5 500 tillgängliga biljetter. Efter att biljettsystemet visat upp besvärande brister har klubben hittat en ny strategi inför Dortmund hemma i tredje omgången: Lottdragning. Det blir allt mer brådskande med den planerade utbyggnaden av arenan. 22 012 platser är inte nära att motsvara intresset.

Hur ser målsättningen inför debutsäsongen ut?

– Klara kontraktet.

Går det?

– Chanserna är ganska små. Men klubben satsar, med sina mått mätt. Man har exempelvis slagit nytt transferrekord genom värvningen av Anthony Ujah för två miljoner euro. Pengarna från TV-avtal och annat ökar, men publikintäkterna blir inte högre. Klubben valde, i ett hyfsat statement, att behålla samma biljettpriser som tidigare.

Vilka bortamatcher besöker du helst det kommande året?

– Det hade varit en fröjd att vara med och sjunga ut Bayernklacken på deras rymdskepp.


Läs Eriks reportage om Union Berlin inför helgens Bundesligapremiär: »Helvete, vi går upp!«

Foto: Matti Michalke

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Offsidesnack

Nytt nummer på väg!

Publicerad 23 mars 2020

Offsidesnack

Tack för 20 år!

Publicerad 10 februari 2020

Offsidesnack

Hurraaa!

Publicerad 27 januari 2020

Offsidesnack

Yassines debutmål!

Publicerad 16 januari 2020

Offsidesnack

Nytt nummer på väg!

Publicerad 26 november 2019

Offsidesnack

Offsidewebben växer

Publicerad 17 september 2019

Offsidesnack

Möten i världen

Publicerad 13 september 2019

Offsidesnack

Kosovo går obesegrat

Publicerad 10 september 2019

Offsidesnack

Älska din fiende

Publicerad 10 maj 2019

Offsidesnack

El Clásico-bonanza

Publicerad 27 februari 2019

Offsidesnack

Champions League-läsning

Publicerad 19 februari 2019

Offsidesnack

Att göra en Panenka

Publicerad 19 februari 2019

Offsidesnack

Upplåsta hjärtan

Publicerad 14 februari 2019

Offsidesnack

Spelmissbrukets offer

Publicerad 1 februari 2019

Offsidesnack

Nytt nummer av Offside!

Publicerad 28 januari 2019

Offsidesnack

Tack för 2018!

Publicerad 2 januari 2019