Offsidesnack Publicerad 12 september 2022

»Protester som inte gör ont tenderar att inte märkas alls«

Den 27 maj säkrade Union Berlin en plats i Bundesliga efter en dramatisk kvalseger mot Stuttgart. Unionsupportern Erik Jullander, som skildrade den traditionsstyrda klubben med reportaget »Helvete, vi går upp!« i Offside 2/2019, beskriver uppflyttningen som sin »största fotbollsupplevelse«.

– Att se stoltheten i ögonen på folk som har varit med sedan DDR-tiden var starkt, säger Erik.

Bundesligadebut på söndag. Är du nervös?

– Inte riktigt faktiskt men det kommer nog när jag hemma i TV-soffan ser spelarna tåga in på planen. Känslan av overklighet är fortfarande närvarande. Jag läser av gammal vana noggrant resultaten i Zweite Bundesliga sedan premiären i juli. Hemma mot Leipzig är Union historiskt sett förresten obesegrat (en seger och en oavgjord) och jag räknar kallt med att den sviten förlängs.

Och på läktarna kommer det att protesteras.

– Ja. I samband med de tidigare två hemmamatcherna mot Leipzig har Unions supportrar genomfört protester mot det österrikiska läskföretagets existens i fotbollen. Nu blir det 15 minuters tystnad i början av matchen, troligen tillsammans med en del skriftliga budskap.

Hur ser du på det?

– Jag är, precis som många andra, splittrad inför protesten. Man vill å ena sidan inte inleda den historiska Bundesligasäsongen med tystnad. Å andra sidan är en match mot RB Leipzig inte en match i mängden. Att inte göra något alls hade varit att normalisera det där projektets existens bland riktiga fotbollsklubbar. Så jag är ändå för. Det välmeriterade nyförvärvet Neven Subotic har också uttalat sitt stöd för aktionen och sagt att protester som inte gör ont tenderar att inte märkas alls och få karaktären av en lyxprotest.

Planerar Unionsupportrarna fler aktioner för att fira in debuten?

– I supporterled väcktes det under sommaren en tanke om att använda premiären som ett tillfälle att hedra och minnas supportrar som lämnade jordelivet innan de fick uppleva Bundesliga. Klubben stöttade initiativet så i helgen kommer ett par hundra porträtt av saknade vänner hållas upp. Ett vackert och känslosamt tillfälle som understryker en gammal sanning: en gång Unioner, alltid Unioner. Även efter döden.

Vad har i övrigt hänt i sommar?

– Sommarens största snackis, förutom de elva nyförvärven, har varit biljettförsäljningen. Närmare 20 000 medlemmar, alltså de som inte har någon seriebiljett, får till varje match slåss om runt 5 500 tillgängliga biljetter. Efter att biljettsystemet visat upp besvärande brister har klubben hittat en ny strategi inför Dortmund hemma i tredje omgången: Lottdragning. Det blir allt mer brådskande med den planerade utbyggnaden av arenan. 22 012 platser är inte nära att motsvara intresset.

Hur ser målsättningen inför debutsäsongen ut?

– Klara kontraktet.

Går det?

– Chanserna är ganska små. Men klubben satsar, med sina mått mätt. Man har exempelvis slagit nytt transferrekord genom värvningen av Anthony Ujah för två miljoner euro. Pengarna från TV-avtal och annat ökar, men publikintäkterna blir inte högre. Klubben valde, i ett hyfsat statement, att behålla samma biljettpriser som tidigare.

Vilka bortamatcher besöker du helst det kommande året?

– Det hade varit en fröjd att vara med och sjunga ut Bayernklacken på deras rymdskepp.


Läs Eriks reportage om Union Berlin inför helgens Bundesligapremiär: »Helvete, vi går upp!«

Foto: Matti Michalke
Artikeln publicerades Publicerad 16 augusti 2019. Uppdaterad 12 september 2022. och är skriven av .

Annons