Text: Fredrik Tillberg

När jag i somras intervjuade Robin Jansson för en kortare text om kontraster ville jag förstås veta mer om dalslänningens tidigare fabriksjobb. De flesta känner till storyn vid det här laget: I början av året varvade 26-åringen division ett-spel för IK Oddevold med knegande på en fabrik som tillverkar hästskosöm. Han värvades av AIK i april, tog en startplats och nickskarvade i går hem SM-guldet till klubben.

Under intervjun berättade Jansson att några av hans nya lagkamrater inledningsvis försökte förstå sig på vad han tidigare ägnat dagarna åt. »Vad har du jobbat med?«, kunde en lagkamrat fråga. »Tråddragare«, svarade Robin. »Vad fan är det?« När Robin lite kort förklarat processen sade lagkamraten: »Jaha, okej, jag kanske förstår lite.«

– Sedan släppte man den pucken och gick vidare, sade Jansson på sin snärtiga dalsländska.

Han förklarade hela tillverkningsprocessen för mig. Hur han och »arbetskompisen« Stefan ansvarade för den första delen av processen, och hur jobbet var »lite allround« med »lite truckkörning, lite travers och lite maskinkörning«. Ord som rundtråd, tvåtonskojs, valsuppsättning, plattning, knektar och dura användes.

Det kändes viktigt för honom, och vi på redaktionen tar det förstås på allvar. Samtidigt var den delen omöjlig att ta med i en distinkt fråga/svar-text om fotboll. Därför vill jag nu bjuda på sju minuter av engagerat tråddragarlingo och en fullständigt bortfintad reporter som försöker stå på benen. Ljudfil:

Till sist frågade jag Robin om han saknar jobbet på fabriken.
– Jag saknar Stefan. Kollegan. Jag skulle kunna gå in och göra en arbetsdag bara för att ha kul med honom och tänka på gamla minnen. Vi hade det bra där, han och jag. Men jag har det väldigt bra nu också.

Läs intervjun med AIK:s guldhjälte här: Robin Jansson om kontraster. Den är just nu upplåst och möjlig för alla att läsa.

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Offsidesnack

Offsidewebben växer

Publicerad 17 september 2019

Offsidesnack

Möten i världen

Publicerad 13 september 2019

Offsidesnack

Kosovo går obesegrat

Publicerad 10 september 2019

Offsidesnack

Älska din fiende

Publicerad 10 maj 2019

Offsidesnack

El Clásico-bonanza

Publicerad 27 februari 2019

Offsidesnack

Champions League-läsning

Publicerad 19 februari 2019

Offsidesnack

Att göra en Panenka

Publicerad 19 februari 2019

Offsidesnack

Upplåsta hjärtan

Publicerad 14 februari 2019

Offsidesnack

Spelmissbrukets offer

Publicerad 1 februari 2019

Offsidesnack

Nytt nummer av Offside!

Publicerad 28 januari 2019

Offsidesnack

Tack för 2018!

Publicerad 2 januari 2019

Offsidesnack

»Inte en helt ny värld«

Publicerad 19 december 2018

Offsidesnack

Lästips i helgen!

Publicerad 7 december 2018