Text: Fredrik Tillberg

När jag i somras intervjuade Robin Jansson för en kortare text om kontraster ville jag förstås veta mer om dalslänningens tidigare fabriksjobb. De flesta känner till storyn vid det här laget: I början av året varvade 26-åringen division ett-spel för IK Oddevold med knegande på en fabrik som tillverkar hästskosöm. Han värvades av AIK i april, tog en startplats och nickskarvade i går hem SM-guldet till klubben.

Under intervjun berättade Jansson att några av hans nya lagkamrater inledningsvis försökte förstå sig på vad han tidigare ägnat dagarna åt. »Vad har du jobbat med?«, kunde en lagkamrat fråga. »Tråddragare«, svarade Robin. »Vad fan är det?« När Robin lite kort förklarat processen sade lagkamraten: »Jaha, okej, jag kanske förstår lite.«

– Sedan släppte man den pucken och gick vidare, sade Jansson på sin snärtiga dalsländska.

Han förklarade hela tillverkningsprocessen för mig. Hur han och »arbetskompisen« Stefan ansvarade för den första delen av processen, och hur jobbet var »lite allround« med »lite truckkörning, lite travers och lite maskinkörning«. Ord som rundtråd, tvåtonskojs, valsuppsättning, plattning, knektar och dura användes.

Det kändes viktigt för honom, och vi på redaktionen tar det förstås på allvar. Samtidigt var den delen omöjlig att ta med i en distinkt fråga/svar-text om fotboll. Därför vill jag nu bjuda på sju minuter av engagerat tråddragarlingo och en fullständigt bortfintad reporter som försöker stå på benen. Ljudfil:

Till sist frågade jag Robin om han saknar jobbet på fabriken.
– Jag saknar Stefan. Kollegan. Jag skulle kunna gå in och göra en arbetsdag bara för att ha kul med honom och tänka på gamla minnen. Vi hade det bra där, han och jag. Men jag har det väldigt bra nu också.

Läs intervjun med AIK:s guldhjälte här: Robin Jansson om kontraster. Den är just nu upplåst och möjlig för alla att läsa.

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Offsidesnack

Fira far med böcker!

Publicerad 30 oktober 2018

Offsidesnack

Missa inte nästa nummer!

Publicerad 24 oktober 2018

Offsidesnack

Tack för förtroendet!

Publicerad 19 oktober 2018

Offsidesnack

Offsides podcast #228

Publicerad 19 september 2018

Offsidesnack

Musikalmysteriet

Publicerad 17 september 2018

Offsidesnack

Poddcomeback!

Publicerad 15 augusti 2018

Offsidesnack

VM-sajten är live!

Publicerad 15 juni 2018

Offsidesnack

En klunk av ölen

Publicerad 9 maj 2018

Offsidesnack

Damallsvensk avspark

Publicerad 14 april 2018

Offsidesnack

Hibernation is over

Publicerad 12 april 2018

Offsidesnack

Kaptenskampen

Publicerad 9 april 2018