Offsidesnack Publicerad 6 maj 2019

Seriefinal i Danmark

Med den allsvenska avsparken en månad bort, och i väntan på helgens avgöranden i cupgrupperna, håller vi till godo med säsongens hittills hetaste möte i vårt södra grannland.

Där hängdes ett underpresterande FC Köpenhamn av tidigt. Redan efter halva säsongen stod det klart att 2000-talets danska dominanter kunde glömma grundseriens toppstrid. En tredje ligatitel i följd ser avlägsen ut.

Istället samsades länge en trojka om att leda serien, men sedan Nordsjælland tappat stinget har det efter vinteruppehållet handlat om en tvekamp mellan Brøndby och Midtjylland. När de sistnämnda under januarifönstrets sista dygn sålde sin offensiva nyckelpjäs Alexander Sørloth till Crystal Palace, som i panik hostade upp 190 miljoner kronor för 22-åringen, såg Brøndby ut att ta täten inför vårens upphällning. Men med sitt inkörda 3-4-3-system har Midtjylland fortsatt att vinna, och när lagen i kväll möts i Herning har hemmalaget åtta raka segrar i ryggen. Under den perioden har Brøndby knappast gjort bort sig, men två kryss har räckt för att ge Midtjylland ett trepoängsförsprång med fyra omgångar kvar. I kväll gäller det att skaffa sig själv en stark position inför vårens mästerskapsserie, där den slutgiltiga kampen om ligatiteln avgörs.

Inget av lagen har förlorat en match på ungefär ett halvår. Båda gör ofta tre mål eller fler. Simon Tibbling lär starta på bortalagets diamantmittfält och Johan Larsson bär bindeln. Torsdagskvällens seriefinal på MCH Arena har förutsättningar att bli en så kallad »rolig historia«.

Hur hamnade Midtjylland i den förarsitsen, då? Två nyckelnamn bakom klubbens lyft de senaste åren är engelsmannen Matthew Benman och den förre Midtjyllandspelaren Rasmus Ankersen. Duon har med annorlunda, inte sällan matematiskt insnöade metoder fört klubben till en ligatitel, ett ligasilver och en femteplats de senaste tre åren. För att kasta ljus på den förändringen, och för att reda ut varför italienska och engelska klubbar började göra studieresor till en liten håla i centrala Jylland, tog sig Offside dit. Reportaget »Plötsligt i Herning« gick att läsa i nummer 4/2015, och inför kvällens seriefinal har vi nu publicerat det även på webben.

Vi kan även passa på att teasa om en text som går att läsa i vårt kommande nummer, som vi lämnar till tryck i dagarna. Texten är ett personligt nedslag i Köpenhamnfotbollens supporterliv, där Erik Eje Almqvist funderar över vad som gör att ett lag vinner ett stort supporterfölje i sin hemstad. »Brøndby är nämligen något så unikt som en klubb som älskas i hela landet, men som aldrig vunnit brett stöd i sin egen stad«, skriver Almqvist. Läsning att se fram emot!

Den texten, tillsammans med nummer 2/2018, når prenumeranter den 19 mars.

Artikeln publicerades Publicerad 1 mars 2018. Uppdaterad 6 maj 2019. och är skriven av .

Annons