Foto: Anders Kjærby/Bildbyrån

Plötsligt i Herning

Hur kan det komma sig att tränare från Italien och England gör studieresor till en liten dansk landsortsklubb som fram till i år inte har vunnit någonting?

Det blåser oavbrutet på träningsplanen. Det gör det egentligen alltid här mitt i Danmark. Vinden för med sig en konstant gödselstank från de omkringliggande åkrarna och får ibland bollen att stanna upp i luften, som om den undrar: Tränar Europas just nu hetaste klubb verkligen på den här ojämna gräsmattan, mellan träd med fågelbon och torra häckar? Här, utanför Herning, en håla på Jylland som är så ful att danskarna brukar skämta om att kråkorna flyger upp och ner för att slippa se eländet?

Tränaren Glen Riddersholm huttrar i sin vindjacka medan han demonstrerar frisparksövningar för resten av laget tillsammans med lagkaptenen Kristian Bach Bak.

Annons

Tillsammans har de utvecklat en arsenal av komplicerade hörn- och frisparksvarianter som väckt uppmärksamhet över hela världen. Det senaste året har de fått besök av såväl specialiserade frisparkstränare från England och Italien som från en nyfiken tränare i amerikansk fotboll från NFL. Med tanke på att FC Midtjylland är bäst i hela Europa på fasta situationer är det å andra sidan inte så märkligt. I genomsnitt gör Bak och hans lagkamrater ett mål per match på hörnor och frisparkar.

Några av varianterna ser inte så anmärkningsvärda ut; de bygger på oväntade löpvägar eller finessrika sätt att hålla undan motståndarna. Andra gånger ser de helt galna ut. En hörnvariant går ut på att placera sju man i målområdet innan hörnläggaren dänger in bollen rakt i klungan.

Det är emellertid inte bara de avancerade frisparkarna som fått världen att vända sina blickar mot FC Midtjylland den senaste tiden. Intresset är i lika hög grad riktat mot den lilla landsortsklubbens ledningsrum. Där har en hästsvansprydd 31-årig styrelseordförande, en kontroversiell sportchef och en före detta finansman implementerat en radikal matematisk modell som sedan i fjol styr FC Midtjyllands spelsystem, träningar och värvningar. Resultaten kom omedelbart: efter bara tio månader kunde spelarna för första gången duscha varandra med champagne som danska mästare.

 

Alla var inte glada när FC Midtjylland fick en ny ägare förra sommaren och allt vändes upp och ner. Den 32-årige högerbacken och lagkaptenen Kristian Bach Bak, en slitvarg och publikfavorit med skägg och tatueringar, anade omedelbart ugglor i mossen. Att den nye ägaren var besatt av fasta situationer lät förvisso okej, det är trots allt ett effektivt sätt att nå resultat utan alltför stora ansträngningar. Men när Bak fick höra att nyförvärven skulle godkännas med hjälp av en matematisk modell undrade han vad det var frågan om. Inte blev han lugnare när han insåg att tränaren under pågående match började anpassa lagets taktik efter de statistiska uppgifter han fick skickade till sin mobiltelefon. En morgon ombads Bak, som tillhört klubben i tolv år, att göra ett personlighetstest med en psykolog. Ett tag senare anställdes en meditationstränare och neurobiolog från Oxford – som snabbt döptes till »hjerneforskeren« – för att arbeta med spelarna.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?