Foto: Anders Kjærby/Bildbyrån

Plötsligt i Herning

Hur kan det komma sig att tränare från Italien och England gör studieresor till en liten dansk landsortsklubb som fram till i år inte har vunnit någonting?

Det blåser oavbrutet på träningsplanen. Det gör det egentligen alltid här mitt i Danmark. Vinden för med sig en konstant gödselstank från de omkringliggande åkrarna och får ibland bollen att stanna upp i luften, som om den undrar: Tränar Europas just nu hetaste klubb verkligen på den här ojämna gräsmattan, mellan träd med fågelbon och torra häckar? Här, utanför Herning, en håla på Jylland som är så ful att danskarna brukar skämta om att kråkorna flyger upp och ner för att slippa se eländet?

Tränaren Glen Riddersholm huttrar i sin vindjacka medan han demonstrerar frisparksövningar för resten av laget tillsammans med lagkaptenen Kristian Bach Bak.

Tillsammans har de utvecklat en arsenal av komplicerade hörn- och frisparksvarianter som väckt uppmärksamhet över hela världen. Det senaste året har de fått besök av såväl specialiserade frisparkstränare från England och Italien som från en nyfiken tränare i amerikansk fotboll från NFL. Med tanke på att FC Midtjylland är bäst i hela Europa på fasta situationer är det å andra sidan inte så märkligt. I genomsnitt gör Bak och hans lagkamrater ett mål per match på hörnor och frisparkar.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 4-2015 (29 juli 2015) och är skriven av .