Offsidesnack Publicerad 28 januari 2022

Isak Edén om öppna dialoger och supporterkultur

Den 17 januari valdes Isak Edén till ny ordförande i SFSU, Svenska fotbollssupporterunionen. Offside ringde Elfsborgssupportern för att höra vilka frågor som står i centrum 2022.

Text: William Stenius

Varför vill du vara ordförande för SFSU?

– För det första kändes det stort att få förfrågan och jag blev väldigt glad. Jag behövde lite betänketid för att fundera på vad jag kan tillföra som ordförande men i slutändan var det rätt självklart att tacka ja, då jag värnar om den svenska supporterkulturen och har varit involverad inom SFSU genom mitt engagemang och tidigare ordförandeskap i Guliganerna. 

Vad kom du fram till att du kan tillföra?

– Det absolut viktigaste för mig är att vi inom SFSU fortsätter ta kliv framåt, som vi har gjort under de senaste åren, och engagerar våra medlemsföreningar och når ut till nya. Det är viktigt att alla föreningar, stora som små, får sina röster hörda och det är något som vi kommer fortsätta jobba för. Det är och har varit en utmaning under pandemin, men vi gör vad vi kan med digitala medlemsträffar och möten. Om vi supportrar är en enad front kan vi få till större förändringar inom den svenska fotbollen. Det är därför SFSU finns och det vill jag fortsätta jobba för.

Vilka frågor inom supporterkulturen är de viktigaste för dig?

– Att bevara 51-procentsregeln och föreningsdemokratin, så att det inte blir som i vissa europeiska ligor där medlemmarna förlorar sina röster inom klubbarna. Sedan är spelschemat något som jag håller varmt om hjärtat, fler lördagsmatcher och mer framförhållning i schemaläggningen. Supportrar måste få tid att planera in resor, tifon och matchdagar. Villkorstrappan och VAR-frågan är såklart två andra frågor som jag och de flesta andra supportrarna har mycket åsikter om. 


Läs också: Polisens svar på Offsides frågor om Villkorstrappan


Vad är dina åsikter om de frågorna?

– Att en öppen dialog är det enda sättet framåt. Inget problem löses bakom stängda dörrar, särskilt inte när det är så många människor som blir berörda. Kollektivbestraffning är inte rätt väg att gå. Sedan tycker jag att VAR tar bort lite av spänningen och känslorna inom fotbollen, det ser jag helst att vi slipper i Allsvenskan. Det är också något som lyfts upp av våra medlemsföreningar.  

Vilken fråga är mest brinnande för SFSU?

– Villkorstrappan är det mest aktuella och akuta problemet. Allsvenskans största attraktionskraft är läktarkulturen och tas den bort blir det inte bra. Det enda sättet framåt är som sagt att ha en öppen dialog mellan alla parter – förbundet, klubbar, politiker, polis och supportrar – där är alla våra medlemsföreningar överens. Vi har haft möten med idrottsministern och jag har förhoppningar om att vi ska komma närmare en långsiktig lösning som gynnar alla parter inom en snar framtid. 

Hur mår svensk supporterkultur?

– Nu får vi se hur det blir med pandemin, men i det stora hela mår svensk supporterkultur väldigt bra. Supporterkulturen handlar om att träffas och det har varit svårt att göra det de senaste säsongerna, alla måste ta sitt ansvar. När arenorna till slut öppnade upp för publiken under förra säsongen såg vi att det var ett bra tryck på läktarna runt om i landet. Utan supporterkulturen skulle Allsvenskan inte vara lika attraktiv. På läktaren är Allsvenskan en av de bästa ligorna i Europa och det ska vi vara stolta över. 

Du var ordförande i Guliganerna i många år, så det är läge att fråga vad du tror om kommande säsong för Elfsborg? 

Som supporter tror jag alltid på SM-guld. Topp tre är definitivt målet och allt under topp fyra är ett misslyckande. Det finns många unga spelare som jag hoppas att ska få sin genombrottssäsong i år. Jacob Ondrejka är en spelare som jag verkligen tror på.


Läs också: Villkorad kärlek – stort reportage om Villkorstrappan

Artikeln publicerades Publicerad 28 januari 2022. Uppdaterad 28 januari 2022. och är skriven av .

Annons