Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån

»Allt som Wenger har gjort känner jag igen«

Lika överraskande som självklart damp Arsène Wengers avskedsbesked ner under fredagen. Twittrande Arsenalfans anordnade cyberkarnevaler och upprepade sitt numera stående mantra: »ingen är större än klubben«.

Offsideredaktionen lämnades inte oberörd. Trots att Johan för många år sedan vinkade av sin barndoms hjärteklubb vid kajen har Arsenal varit ett naturligt inslag på redaktionen det senaste året. Offsides tre senaste praktikanter har haft Londonklubben nära hjärtat. Wenger är dessutom ständigt närvarande:

Minns ni Teitur Thòrdarson, som vi porträtterade i årets första nummer?

Efter att ha skjutit Öster till tre SM-guld av fyra möjliga mellan 1978 och 1981 flyttade Teitur till Frankrike och inspirerades av Cannes dåvarande assisterande tränare. När han sedan själv blev tränare kopierade han Wengers offensiva idéer och passningspräglade träningsupplägg. De höll kontakten, Teitur hälsade på sin mentor i Arsenal och när han 2010 presenterades som Vancouver Whitecaps första MLS-tränare skickade Wenger en gladlynt videohälsning.

Relationen gör Teitur till Arsenalsupporter sedan slutet av 90-talet.

Offside ringde upp Wengers isländske kompis efter fransmannens beslut att lämna sin post efter nästan 22 år.

Känns det konstigt?
– Jag måste nog börja hålla på ett annat lag nu.

Är det så illa?
– Nej, jag skojar. Jag är inte överraskad över beskedet, han har tvingats hantera en del konflikter, men jag tycker att det är fantastiskt att han har hållit ut så här länge. Det är en stor prestation.

Du är din gamla mentor trogen. Men helt obefogad har kritiken mot honom knappast varit?
– Visst har det gått sämre i ett par år, men alla som kritiserar honom vet inte vad de snackar om när det gäller att vara manager på den nivån. Alla gamla spelare som hugger honom i ryggen… det förtjänar han inte. Thierry Henry är uppenbarligen sugen på jobbet – han har pratat mycket om det – men han är inte redo. Definitivt inte.

Vem hoppas du på?
– Någon mer rutinerad. Det kommer bytas ut en del spelare och organiseras om, då behövs det någon med mycket erfarenhet som tränare. Jag förväntar mig ett eller två övergångsår utan topplaceringar. Det viktigaste är att de hittar någon som spelar den fotbollen som Wenger så starkt har förankrat i klubben.

Den gillar du.
– Jag försöker ju spela den själv! Allt som han har gjort med Arsenal känner jag igen från när jag hade honom som tränare. Mixen av franska, spanska och argentinska fotbollsinfluenser har alltid präglat honom. Just sydamerikansk fotboll snackade han mycket om redan på 80-talet, Brasilien och Argentina låg hästlängder före elitfotbollen i Europa.

Vart tar han vägen nu?
– Han tränade en klubb i Japan före Arsenal och jag kan tänka mig att han tar något asiatiskt landslag, såsom Japan eller Kina. Eller ett klubblag därborta.

PSG sägs vara sugna.
– De är dumma om de inte ställer frågan.

Du får locka upp honom till din norska fjordby annars.
– Bra idé! Vi har inte pratat på ett tag men jag ska höra om han kan tänka sig en klubbdirektörsroll i norska division fyra. Det skulle sitta fint.

Läs gärna reportaget om Teitur Thòrdarson från vinterns kultnummer.

Artikeln publicerades 20 april 2018 och är skriven av .
Annons