»Man fick belöning för att jobba hårt«

I modern tid har det drällt av islänningar i Allsvenskan. Men först ut var en åkeriarbetare från Akranes, som vann SM-guld med Öster och sedan gick vidare för att ösa in mål i Frankrike. Offside fann pionjären i en skraltig kontorsbarack invid Oslofjorden.

På höger sida om den branta, krokiga vägen ner till fjordbyn Drøbak ligger idrottsanläggningen Seiersten insprängd i ett berg. Fotbollsmattan omges av en löparbana och längs ena långsidan breder en tio stolsrader hög läktare ut sig. På andra sidan står en bunt gråfärgade baracker. Teitur Thórdarsons arbetsplats. Under ett av sina senaste tränaruppdrag, MLS-klubben Vancouver Whitecaps, hade han 15 heltidsanställda hjälp-tränare, en modern träningsanläggning och 20 000 åskådare på matcherna. När han tre år senare tog över Drøbak-Frogn Idrettslag innehöll fjärdedivisionslaget sex spelare och en ideell lagledare.

I den del av barackbunten som är vigd åt föreningens fotbollssektion sitter Teitur Thórdarson vid ett avlångt konferensbord och garvar med två medelålders män i svarta träningsoveraller. En av dem är hjälpredan Morten, som bland annat kör lagets minibuss till bortamatcherna. Den andre är lag-ledaren Trond Arne.

Annons

– Jag kommer att sakna den här trånga hålan, säger Trond Arne ironiskt och knackar en stor högernäve mot väggen tätt bakom sig.

Om en månad flyttar de in i det nya klubb-huset tvärs över fotbollsplanen. I föreningen ingår tio sporter och administrativ personal, men bara Teitur är heltidsanställd på fotbollssidan, med sportsligt ansvar för A-laget och 90 ungdomslag.

– Hoppas bara att vi får ett eget kontor för fotbollen, svarar Teitur på klanderfri norska.

Ytterligare en brett leende medelålders man klampar in i den temporära klubbstugan. Under armen bär han en julklapp i rött presentpapper. Han river själv upp paketet och placerar en chokladask av märket »Kong Haakon« intill pepparkaksburken som redan står på bordet. Teitur stönar uppgivet.

– För sjutton, Lasse. Jag har varit här i fyra år och aldrig haft en så här stor mage tidigare, säger han och trycker i sig en pralin.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?