Offsidesnack Publicerad 16 april 2018

Varbergs Bois klackspark

I nummer 5/2012 följde Offsides reporterteam Henrik Ekblom Ystén och Björn Larsson Rosvall en nystartad supporterklubb som i en stad utan fotbollskultur växte snabbare än alla andra.

Reportaget »Gröngölingarna« utspelar sig under Varbergs Bois första säsong i Superettan, då ett gäng Varbergsbor etablerade supportergrupperingen Klacksparken. En av dem, Jonas Paulson, övertalades av en annan, Jonas »Mullis« Rosell, att ta hand om ordförandeskapet. Mullis visste att »det skulle bli bättre ordning då«.

Sex år senare är Jonas Paulson inte ordförande längre. När han avgick för två år sedan hörde Varbergs Bois valberedning av sig och ville involvera honom i styrelsen istället. Han tröttnade snabbt på alla möten. Efter en ettårig suppleantsejour i klubben är Jonas numera innerplanskoordinator vid hemmamatcherna.

Han minns den glada säsongen 2012 och Offsides reportage med värme. Han lämnar också ett nedstämt men föga överraskande besked: Klacksparken växer inte längre.

– Att ni skrev om oss påverkade intresset väldigt mycket, säger Jonas. Supporterföreningen fick en helt annan status och var riktigt poppis under de första tre åren. Då var det stort att Bois spelade i Superettan, men nu är det inte så märkvärdigt längre.

Jaså?
– Folk siktar mot Allsvenskan. Överlag har intresset kring klubben gått ner och Klacksparken har inte lika många medlemmar längre. Det är tråkigt.

Hur är stämningen på Påskbergsvallen nuförtiden?
– Det är inte så mycket drag. I hemmapremiären kändes det som att Öis hade hemmaplan. Men på bortamatcher är det fortfarande okej, då är Klacksparken som mest aktiva. De försöker fortfarande få ihop ett par bussar per resa. Jag försöker ligga på dem även här hemma, men de kommer inte igång när de bara går på »vallen« och dricker kaffe. Då är de mer blyga.

Är Mullis och de andra fortfarande engagerade i Klacksparken?
– Mullis är kvar, men jag och Jari (Atalato, som kom på supportergruppens namn) lämnade samtidigt. Jag blev mer involverad i Bois aktiviteter och hann inte med båda sakerna, och Jari är inblandad i handbollsklubben här i stan. Men vi är fortfarande medlemmar i Klacksparken.

Hur går det mot Jönköping i kväll?
– Jag har tippat på kryss men hoppas på vinst. Jag har trots allt en bra känsla. J-Södra har precis som vi två raka förluster.

Och de har er gamla tränare Jörgen Wålemark på tränarbänken.
– Ja, men det är nog inte så lätt att komma tillbaka hit med ett nytt lag. Och inget ont om Wålemark, han var bra, men jag tror att vårt lag ibland mår bra av att byta tränare och spelare. Han pratade om att han ville gå redan året innan, men då övertalade klubben honom om att stanna ett år till. Det blev naturligt att han lämnade efter förra säsongen. Nu tror jag stenhårt på Joakim Persson.

Kan han väcka nytt liv i supporterskapet kring Varberg, tro?
– Han är en speciell personlighet i alla fall. Men en nyckel är att få fler ungdomar att gå på matcherna. Det är fortfarande samma gamla människor som kommer och kollar, medan ungdomarna sitter hemma och följer tio matcher samtidigt på sina skärmar. Vi måste locka hit dem till »vallen« istället och få dem att engagera sig.

Läs det supporterlivliga reportaget om Jonas, Mullis och de övriga Klacksparken-medlemmarna här: »Supporterhotet från vildmarken«.

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Offsidesnack

El Clásico-bonanza

Publicerad 27 februari 2019

Offsidesnack

Champions League-läsning

Publicerad 19 februari 2019

Offsidesnack

Att göra en Panenka

Publicerad 19 februari 2019

Offsidesnack

Upplåsta hjärtan

Publicerad 14 februari 2019

Offsidesnack

Spelmissbrukets offer

Publicerad 1 februari 2019

Offsidesnack

Nytt nummer av Offside!

Publicerad 28 januari 2019

Offsidesnack

Tack för 2018!

Publicerad 2 januari 2019

Offsidesnack

»Inte en helt ny värld«

Publicerad 19 december 2018

Offsidesnack

Lästips i helgen!

Publicerad 7 december 2018

Offsidesnack

Fira far med böcker!

Publicerad 30 oktober 2018

Offsidesnack

Missa inte nästa nummer!

Publicerad 24 oktober 2018

Offsidesnack

Tack för förtroendet!

Publicerad 19 oktober 2018

Offsidesnack

Offsides podcast #228

Publicerad 19 september 2018

Offsidesnack

Musikalmysteriet

Publicerad 17 september 2018