När jag för några veckor sedan anlände hem låg ett bedagat lagfoto av Tomelilla IF på trappan. Eskil Svensson, som jag intervjuade i Börje Lantz-porträttet (barndomsvän och senare också affärspartner med Börje), bestämde sig för att jag ville se ett lagfoto från hans ungdom. Det var ju rätt konstigt tänkt, men samtidigt blev jag glad eftersom killarna på bilden är så vansinnigt uppklädda.

Ännu gladare blev jag när jag ringde upp Eskil på numret han skrivit ner på fotografiets baksida. Jag tackade för gåvan och snart började han ivrigt berätta:

»Det här fotot är taget någon gång i början av 50-talet. Så uppklädda och vackra vi är. Det var i samma veva som ett av mina roligaste minnen från den tiden. Vi skulle åka till Bornholm och tog en fiskebåt från Simrishamn. Vi satt sådär på sillalådor i båten, när det började blåsa och båten ställde sig rakt upp. Lådorna flög rakt bak i aktern och vi med. Vi låg där och luktade skit. Och några andra kläder hade vi inte med oss.

Jag spelade i Tomelilla fram till 1955, då jag flyttade till Malmö och började spela med MBI. Vi mötte Malmö FF en gång på Gamla IP, och jag fick fina recensioner. Jag tror att det fanns lite intresse att värva mig. Sedan i nästa match, mot en småklubb, var jag sämst på plan. Så det blev inget med det.«

Gör vad ni vill med den här informationen. Vill ni bara småle åt de breda slipsarna och Eskils fiskehistoria och sedan glömma alltsammans är det mer än rimligt.

Reportaget om den cigarrökande superagenten går att läsa här: »På jakt efter Börje Lantz«.

Artikeln publicerades 17 maj 2018 och är skriven av .

Annons