Offsidesnack Publicerad 7 maj 2018

Wimbledonfansens revansch

»Att någon öppet kan visa sympati med det som de gjorde mot oss, det är helt sjukt. Det är ofattbart att det finns så många som 10 000 som inte har fattat ett skit om vad fotboll handlar om.«

Så beskriver Wimledonsupportern Marc Jones relationen till Milton Keynes Dons – eller »The Franchise« som Marc är noga med att kalla dem – i Ina Lundströms reportage »Fansen som röstade med fötterna« från Offside 5/2011.

Vid det laget stod AFC Wimbledon på tröskeln till den »riktiga« engelska proffsfotbollen. Sedan sju år tillbaka tillhör de den, och de senaste två säsongerna har de spelat engelsk tredjedivisionsfotboll i League One. Det har även »The Franchise«, MK Dons, som åkte ur Championship samma säsong som Wimbledon vann League Two.

Rivalerna vann varsitt möte i år och slogs i samma nedflyttningsstrid – men bara en av dem lyckades klara sig kvar i tredjedivisionen. MK Dons näst jumbo-placering (23:e plats) innebär att AFC Wimbledon (18:e plats) för första gången är tabellmässigt bättre än sin antagonist, och att de nästa säsong kommer att husera i en högre division.

Läs vårt reportage om AFC Wimbledon för en komplett historieskildring och en detaljrik berättelse om vad ihärdiga och genuina supporterkrafter kan åstadkomma.

Fotnot: AFC Wimbledon spelar fortfarande på Kingsmeadow, med plats för 4 850 personer, och hade i år ett publiksnitt på 4 305 åskådare per match. MK Dons snittade 9 185 åskådare på sin Stadium mk som rymmer drygt 30 000.

Artikeln publicerades Publicerad 7 maj 2018. Uppdaterad 7 maj 2018. och är skriven av .

Annons