Mot väggen!

Nyckeln till ett lyckat VM ligger lika mycket i att motverka brister som att utnyttja styrkor. Offside konfronterar Sveriges förbundskapten Peter ­Gerhardsson med fem orosmoln som talar emot en blågul framgång.

1. Backlinjen är för långsam!

Med ett högt försvarsspel är Sverige känsligt för kontringar, särskilt som de bästa landslagen har utvecklats tekniskt. Och backchefen Nilla Fischer har inte blivit snabbare.

Gerhardssons kommentar:
»Vi har siffror på att det där inte stämmer. Vi mäter regelbundet, och även om det kanske inte är Sofia Jakobsson-klass så har vi ett par backar som är riktigt snabba. Sedan handlar fotboll om att fatta snabba beslut. Då talar vi om en taktisk snabbhet, och jag har ingen större oro där heller. De snabbaste vi har mött under min tid är Sydafrika, vi släppte till tre frilägen mot dem förra året. I årets möte? Noll. Tack vare att vi agerade så taktiskt snabbt. Regeln är att ta djup om motståndaren kommer rättvänd. Dessutom kan målvakten komma ut och krympa djupledsytan. Det här året har vi klarat av att hantera snabba anfallare riktigt bra.«


Prenumerera på Offside för 49 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? Logga in här. Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto här.

Artikeln publicerades i Offside 3-2019 (27 maj 2019) och är skriven av .