Motståndarkoll: Mexiko

En detaljpassionerad förbundskapten som hyrde ett litet rum vid Liverpools träningsanläggning för 50 pund i veckan. Offside synar Sveriges tredje och sista gruppmotståndare i sömmarna.

Mexiko–Sverige, 27 juni 16.00 (Centralstadion, Jekaterinburg).

 

Förbundskapten: Juan Carlos Osorio (2015–)
Lagkapten: Andrés Guardado
Bästa målskytt i VM-kvalet: Hirving Lozano (4 mål)
Vägen till VM: Vann grupp CONCACAF (6 vinster, 3 oavgjorda, 1 förlust)
Tidigare VM: Deltagit 15 gånger, senast sextondelsfinal 2014.
Bästa resultat: kvartsfinal 1970 och 1986.

 

BRA ATT VETA

• Enda gången Sverige mött Mexiko i ett världsmästerskap var 1958, då blev det vinst, 3–0.

• Den 22-årige vänsteryttern Hirving Lozano var PSV Eindhovens främsta målskytt när laget i år blev mästare i Nederländerna. Dessutom hade han flest assist.

• Förbundskaptenen Juan Carlos Osorio har bland de mexikanska fansen fått kritik för sitt ständiga roterande i startelvan. Under VM-kvalet använde sig laget av totalt 44 spelare, att jämföra med Sveriges 27. 

• Under våren tog Osorio sin passion för detaljer ett steg längre när han delade ut personliga träningsscheman till landslags­spelarna att utföra i sina respektive klubblag. Porto­tränaren Sérgio Conceição, som har fyra mexikaner i sin trupp, var mindre imponerad och beskrev processen som löjlig.

 

ÅH FAN!

• 1998 tog Osorio sin masterexamen i »science and football« vid John Moores-universitetet i Liverpool. Där skulle han även passa på att studera Liverpools träningar. När han tre dagar i sträck nekats inträde till träningsanläggningen gick han istället och knackade på hos en familj som hade ett fönster som vätte ut mot planerna på Melwood. Familjen McManus, som Osorio än i dag har kontakt med, lät honom hyra det lilla rummet ovanför trappen för 50 pund i veckan.

• Om Rafael Márquez får speltid i Ryssland blir det hans femte VM – lika många som ­Lothar Matthäus och mexikanen Antonio Carbajal. För att den bedriften ska bli verklighet har förbundskapten Osorio gjort klart att Márquez först måste reda ut sina rättsliga problem. I augusti hade det amerikanska finansdepartementet inlett en utredning mot honom angående kopplingar till en mexikansk knarkkartell där han misstänks ha agerat målvakt. I samband med utredningen missade han tre månader i klubblaget Atlas. Under den mexikanska landslagssamlingen i mars var Márquez inte heller tillgänglig för spel, då han fortfarande hade ett reseförbud till USA, där Mexiko ofta spelar sina landskamper.

 

TACK FÖR SENAST!

Mexiko–Sverige (0–1), 28 januari 2009, McAfee Coliseum, Oakland. Mål: Alexander Farnerud (57) 

Patrik Anttonen, back: »Med runt 40 000 på läktarna i USA så var det en mäktig uppslutning för en januariturné. Jag skulle tro att 99 procent av dem var mexikaner. Det var en tät match, där vi gjorde det bättre än vad folk hade förväntat sig. Det var ganska snålt med chanser och jag var lite försiktig på min kant. Det grämer mig lite att jag inte gick framåt mer och tog för mig, det offensiva var min styrka som ytterback. Lite surt att det bara blev den landskampen … Men det var väl egentligen aldrig någon diskussion med Lagerbäck efteråt. Jag var en av de äldre i truppen som 29-åring. De mexikanska spelarna var skickliga, även om de också roterade i truppen. Men jag tror inte att det skiljer sig så mycket från i dag. Sverige har gått mer åt bollinnehav och teknisk fotboll. Men givetvis är vi inte favoriter.«

Artikeln publicerades ursprungligen i Offside 3-2018 (21 maj 2018) och är skriven av .