Motståndarkoll: Sydkorea

Drygt 60 procent av Sydkoreas VM-kvaltrupp spelar utanför den inhemska ligan. Offside synar Sveriges premiärmotståndare i sömmarna.

Sverige–Sydkorea, 18 juni 14.00 (Nizjnij Novgorod-stadion, Nizjnij Novgorod).

 

SYDKOREA I KORTHET

Förbundskapten: Shin Tae-yong (2017–)
Lagkapten: Ki Sung-yueng
Bästa målskytt i VM-kvalet: Heung-Min Son (7 mål)
Vägen till VM: Slutade tvåa i grupp A Asien (4 vinster, 3 oavgjorda, 3 förluster)
Tidigare VM: Kvalificerat sig till nio raka VM, innan dess en kvalificering 1954. Som bäst en fjärdeplats 2002.

 

BRA ATT VETA

• »Jag kanske är övermodig, men jag vill se Ibrahimović återvända till sitt landslag«, sade förbundskapten Shin Tae-yong under en presskonferens i mars. Motivet: Om Zlatan skulle bänkas skulle det kunna splittra det svenska landslaget.

• Under våren anslöt den före detta spanske Real Madrid-spelaren Francisco García Hernández till det sydkoreanska tränarteamet. I och med det slöt han upp med landsmännen José Antonio Grande Cereijo och Javier Miñano, som han jobbade med under Vicente del Bosque i Real Madrid. Franciscos huvudsakliga uppgift som assisterande tränare blir att scouta VM-motståndarna.

• I VM 2014 slutade laget fyra i gruppen (Algeriet, Belgien och Ryssland) med en oavgjord och två förluster. Landets sämsta poängskörd sedan VM 1998.

 

ÅH FAN!

• I Sydkorea är alla män tvungna att göra en 21 månaders militärtjänst innan de fyllt 28 år. Undantag görs för de idrottsstjärnor som presterar väl under stora mästerskap. Senast 2014 lyckades det sydkoreanska landslaget med detta när laget vann Asian Games. Heung-Min Son, som inte släpptes iväg av sin dåvarande klubb Bayer Leverkusen, är däremot fortfarande i behov av ett lyckat mästerskap. 

• Bortom lagets stora fixstjärna Heung-Min Son finns det gott om sydkoreanska spelare i de europeiska toppligorna. Drygt 60 procent av VM-kvaltruppen spelar utanför den inhemska ligan. 

• Efter Sydkoreas VM-framgångar 2002 belönades förbundskaptenen Guus Hiddink med ett sydkoreanskt hedersmedborgarskap, en villa på turistön Jeju och obegränsade flygresor med Korean Air. Dessutom döptes Gwangju World Cup-stadion om till Guus Hiddink-stadion.

 

TACK FÖR SENAST!

Sydkorea–Sverige (2–2), 12 november 2005, Seoul World Cup Stadium, Seoul. Mål: Ahn Jung-hwan (7), Johan Elmander (9), Kim Young-chul (52), Markus Rosenberg (57)

Fredrik Risp, back: »Det är sjukt egentligen, jag spelade två av mina tre landskamper mot Sydkorea. 66 procent av min landslagskarriär! Jag och sydkoreanska namn går inte så bra ihop, men de var inte så kollektivt skolade och det jag reagerade på mest var att de var kortväxta men tekniskt duktiga och snabba. Jag var inblandad i något baklängesmål och förlorade ett par nickdueller. Det var något snäpp upp för mig som spelat i den turkiska ligan. Jag minns att Olof Lundh, som då var på Expressen, gav mig en geting i betyg. Jag vet inte om jag var riktigt så dålig. Vi hamnade förresten bredvid varandra på flyget hem … Sydkoreas största chans i sommar är att få ihop kollektivet. Allt måste egentligen stämma om de ska kunna toppa VM 2002. Det gäller väl för Sverige också.« 

Artikeln publicerades ursprungligen i Offside 3-2018 (21 maj 2018) och är skriven av .