Motståndarkoll: Tyskland

Om Tyskland vinner VM blir de första nation att försvara en VM-titel på 56 år. Offside synar Sveriges andra gruppmotståndare i sömmarna.

Tyskland–Sverige, 23 juni 20.00 (Fisjtstadion, Sotji).

 

TYSKLAND I KORTHET

Förbundskapten: Joachim Löw (2006–)
Lagkapten: Manuel Neuer
Bästa målskytt i VM-kvalet: Thomas Müller och Sandro Wagner (5 mål)
Vägen till VM: Vann grupp C Europa (10 vinster, 0 oavgjorda, 0 förluster)
Tidigare VM: De regerande mästarna har nått semifinal 13 gånger på 18 försök. Fyra gånger har man gått hela vägen (1954, 1974, 1990 och 2014).  

 

BRA ATT VETA

• När Manuel Neuer i slutet av mars snörade på sig fotbollsskorna var det efter nästan en hel säsong fylld av skador. Förbundskapten Joachim Löw har under året uttryckt sig positivt om att Neuer ska kunna behålla sin startplats. För Sveriges del spelar det mindre roll. Tyskarna har mer än kapabla ersättare i Barcelonas Marc-André ter Stegen och Bayer Leverkusens Bernd Leno.

• Tyskland blev det blott andra laget som vann alla sina VM-kvalmatcher. Spanjorerna lyckades med bedriften i VM-kvalet 2010. 

• Dessutom: 43 gjorda mål fördelat på 21 olika spelare.

• 338 000 tyskar har ansökt om VM-biljetter. Bara värdnationen har sökt fler, 2 504 000.

 

ÅH FAN!

• Libero, regista, trequartista, falsk nummer nio: fotbollstermerna för en särskild sorts spelare är många. 2011 myntade Thomas Müller, i en intervju med Süddeutsche Zeitung, en term för sin egen spelartyp – »raumdeuter«. Spelartypen definieras som en oortodox kantspelare som spelar brett och som hela tiden letar efter offensiva luckor. Termen har bland annat kommit att ta en plats i datorspelet Football Manager.

• Under Tysklands VM-kval spelade Joshua Kimmich, som enda spelare, samtliga minuter och gjorde från sin högerbacksplats nio assist, den bästa noteringen under VM-kvalet. Få hade anat att någon så snabbt skulle kunna fylla Philipp Lahms skor i både Bayern München och i det tyska landslaget. Under fjolåret slog han Franz Beckenbauers rekord i antal landskamper i rad (24) och blev dessutom som 22-åring den yngsta tyska lagkaptenen sedan 1912. När året summerades röstades han överlägset, med 43 procent av rösterna, fram till årets tyska spelare. 

• Om förhandsfavoriterna Tyskland vinner VM i sommar blir laget det första som försvarar sin titel sedan Brasilien 1962. Spelarna får då dessutom drygt 350 000 euro var i prispengar.

 

TACK FÖR SENAST!

Sverige–Tyskland (3–5), 15 oktober 2013, Friends Arena, Solna. Mål: Tobias Hysén (6), Alexander Kačaniklić (42), Mesut Özil (45), Mario Götze (53), André Schürrle (57), André Schürrle (66), Tobias Hysén (69), André Schürrle (76) 

Per Nilsson, back: »Vi gör en grym första halvlek och får något oturligt 2–1 precis före halvtid. Det var en match där vi var klara för playoff, men vi kunde genom vinst säkra en bättre lottning med hjälp av bättre rankning. Sedan blir vi fullständigt utspelade och de straffade oss hårt. Bittert för Hysén, kan man känna, som hängde två kassar. Men så kommer det att vara i VM också. Inget snack om att de är ett bättre lag, men i en match går det att få momentum. De har mentaliteten »vi är bäst«. Med all rätt, det har ju vi också när vi spelar ishockey. Med Timo [Werner], som jag följer noga som assisterande sportchef i RB Leipzig, får de också något annat än med Gómez [Mario] som anfallare. Han har ett fruktansvärt vapen i sin snabbhet. Han är magiskt bra. Speciellt med ett Tyskland som spelar väldigt rakt. Om Sverige ska lyckas mot Tyskland krävs det att de kommer sjukt nära prestationen mot Italien.«

Artikeln publicerades ursprungligen i Offside 3-2018 (21 maj 2018) och är skriven av .