»Neymar är ingen Ayrton Senna«

Hur ser man på rekordövergången i Neymars hemland? Vi bad Brasilienkännaren Sujay Dutt om en rapport.

Det var lätt för en svensk, engelsk eller tysk krönikör att formulera meningar i samband med Neymars miljardövergång till PSG som innehöll ord som »kräkattack« eller »avsky«. Alla höll ju med. Åtminstone i de mer välmående delarna av världen. Herregud: en spelare värvas för två miljarder tack vare smutsiga qatariska oljepengar! En mer öppen dörr har sällan sparkats in.

Lika svårt var det för en genomsnittlig brasilianare att förstå upprördheten. Redan i juli, när övergången bara var ett surrande rykte, hade fotbollsdebattprogrammet Bate Bola på ESPN Brasil en tittarenkät: »Var borde Neymar spela: Barça eller PSG?« Grafiken i TV-rutan visade att tittarsympatierna låg hos den franska klubben – under hela programmet ledde PSG enkäten med 70–90 procent. Och när affären var klar såg betal-TV-kanalerna Sportv och ESPN Brasil, som har rättigheterna till den franska ligan, ett rejält uppsving i abonnenter. Det är ingen överdrift att påstå att affären applåderas i Brasilien.

Annons

Få av landets tyngre experter och journalister har varit kritiska. Jag ringer den mest framgångsrika brasilianska spelaren i fransk fotboll någonsin, Juninho Pernambucano, som i dag är expertkommentator på Sportv. Efter att ha försäkrat sig om att jag förmedlar »en stor kram« till hans vän och tidigare lagkamrat Kim Källström, berättar han hur en viss kluvenhet bland landets fotbollsbevakare snart byttes ut till övertygelse.

– Till en början tyckte många att det vore bäst att han stannade i Barcelona, säger han. Samtidigt ansåg de flesta att Messi hämmat Neymar från att utveckla sin fulla potential.

Juninho, som vann sju raka ligatitlar med Lyon mellan 2002 och 2008, tror att många brassar ser flytten som något positivt för landslaget. I PSG får Neymar spela med flera av sina landslagskompisar och med VM i Ryssland runt hörnet (Brasilien var första land att kvalificera sig) minskar inte chanserna för en revansch från hemmaturneringen.

– I PSG har han större frihet att falla ner och hämta bollen, och att byta position. Det finns likheter med hur han används i landslaget, och det är inte dåligt för våra VM-chanser.

Det går inte att bortse från 1–7-debaclet mot Tyskland 2014 om man ska försöka förstå reaktionerna i Brasilien. Sedan den käftsmällen har dessutom landet varit nära en ekonomisk kollaps. Samma dag som  Neymar blev klar för PSG slapp Brasiliens president Michel Temer – som endast har två procents stöd av invånarna – undan åtal för korruptionsbrott. Brasiliens finanser är genomusla, statligt anställda får inte sina löner utbetalda och arbetslösheten är högre än på många år.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?