»Neymar är ingen Ayrton Senna«

Hur ser man på rekordövergången i Neymars hemland? Vi bad Brasilienkännaren Sujay Dutt om en rapport.

Det var lätt för en svensk, engelsk eller tysk krönikör att formulera meningar i samband med Neymars miljardövergång till PSG som innehöll ord som »kräkattack« eller »avsky«. Alla höll ju med. Åtminstone i de mer välmående delarna av världen. Herregud: en spelare värvas för två miljarder tack vare smutsiga qatariska oljepengar! En mer öppen dörr har sällan sparkats in.

Lika svårt var det för en genomsnittlig brasilianare att förstå upprördheten. Redan i juli, när övergången bara var ett surrande rykte, hade fotbollsdebattprogrammet Bate Bola på ESPN Brasil en tittarenkät: »Var borde Neymar spela: Barça eller PSG?« Grafiken i TV-rutan visade att tittarsympatierna låg hos den franska klubben – under hela programmet ledde PSG enkäten med 70–90 procent. Och när affären var klar såg betal-TV-kanalerna Sportv och ESPN Brasil, som har rättigheterna till den franska ligan, ett rejält uppsving i abonnenter. Det är ingen överdrift att påstå att affären applåderas i Brasilien.

Få av landets tyngre experter och journalister har varit kritiska. Jag ringer den mest framgångsrika brasilianska spelaren i fransk fotboll någonsin, Juninho Pernambucano, som i dag är expertkommentator på Sportv. Efter att ha försäkrat sig om att jag förmedlar »en stor kram« till hans vän och tidigare lagkamrat Kim Källström, berättar han hur en viss kluvenhet bland landets fotbollsbevakare snart byttes ut till övertygelse.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 5-2017 (28 september 2017) och är skriven av .