Livet i skuggan

Pontus Wernbloom är iskall. Landslaget är ett sedan länge avslutat kapitel, han är långtidsskadad och har inte spelat fotboll på ett år. Varför skulle någon vilja träffa honom nu?

Pontus Wernbloom avskyr att prata i telefon. När han mejlar mig sitt nummer gör han det med uppmaningen att skriva om jag vill något. Så när vi landar i Thessaloniki skickar jag ett meddelande. Tjugo minuter senare dyker han upp i en vit Volvo med Lars Winnerbäcks senaste album Eldtuppen strömmande från högtalarna. Hans fru Nina sitter i passagerarsätet bredvid honom. I hennes knä ligger en lättläst bok om grekisk mytologi, avsedd för skolbarn.

– Men det är mest jag som tycker att den är spännande, säger Pontus och skrattar.

Han kör in mot stan och parkerar utanför souvenirbutiken vid Paok FC:s arena. Det var hemmamatch här i går och som vanligt fullsatt när Paok räddade 2–2 mot Panathinaikos i den elfte övertidsminuten. Laget som i våras tog hem ligatiteln för första gången sedan 1985 har inte förlorat på ett och ett halvt år. Och inte ens då var det en förlust i vanlig mening. Toppmötet med AEK Aten stod 0–0 när Paok gjorde mål efter en hörna i den 90:e minuten. Domaren godkände först målet, men ändrade sig efter att ha diskuterat med sina assisterande. Det bortdömda målet utlöste kaosscener på arenan, och längst gick Paoks ägare Ivan Savvidis som tog sig in på planen med en pistol i byxlinningen. Matchen avbröts. AEK tilldömdes segern med 3–0 och vann senare ligan det året tack vare skrivbordssegern mot Paok. Den grekiska fotbollen är ett myller av konspirationsteorier, och även om Paok har Aris som stadsrival är de stora Atenklubbarna betydligt mäktigare fiender. Många är de supportrar i den här staden som länge varit övertygade om att huvudstadslagen i allmänhet och Olympiakos i synnerhet fått hjälp att vinna av både domare och fotbollsförbund. Det var därför Paoks ligavinst i våras var så speciell.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 6-2019 (25 november 2019) och är skriven av .