»Jag hade konstant dåligt självförtroende«

När en gammal hjälte återvänder som storsponsor till klubben i sitt hjärta borde det vara upplagt för succé. Hammarbyikonen Magnus Lefvert mötte en annan verklighet.

Inför säsongen 2015 fick Hammarby en ny huvudsponsor som inte många hade hört talas om. Det som skulle pryda den nya tröjan var logotypen för LW AB, en plåtslagarfirma från Tyresö söder om Stockholm. Vanligtvis brukar det stora trycket på den allsvenska tröjan vara vikt åt välkända företagsbjässar som Pepsi eller Coop. Men den här gången var det en före detta spelarprofil som satsade pengar, en som på många sätt personifierade myten om Hammarby. Magnus Lefvert var den uppoffrande allroundspelaren från söderort som drev plåtslagarfirma parallellt med spelarkarriären. Under en tid när hjältarna var få blev den otekniske killen kultförklarad och förärad egen supportertröja med porträtt och texten »En plåtis från Bagis«.

Allt kändes helt rätt. För vad kunde vara bättre än en lokalt förankrad sponsor med tydlig historik i klubben? Särskilt i en tid när många fans reagerar mot hyperkommersialiseringen med slagord som »Mot Den Moderna Fotbollen«. Och visst blev det starka reaktioner. Men i stället för hyllningar sågades tröjan hårt av fansen, som närmast tävlade i att dissa utseendet.  På sociala medier -började det storma. »Gör om, gör rätt«, »Katastrof«, »Loggan ser för jävlig ut« och »AVGÅ!« var bara några av omdömena.

Själv var jag förbluffad. Jag föreställde mig hur en gammal legendar förväntansfullt sett fram emot mottagandet bara för att mötas av denna … avsky. Hur kunde det bli så här?


Prova Offside i två månader för 20 kronor!

Därefter 39 kronor/månad. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto