Räddaren i nöden?

Vem tar ansvar för att Hammarby IF efter fyra år i Superettan åter blir en allsvensk klubb? Den nya tränaren, skulle man kunna tro. Men då vet man inte mycket om hur Nanne Bergstrand jobbar.

– Kennedy, du slår en hörna från vänster.

Kennedy Bakircioglü, lagkapten i Hammarby IF, joggar ut mot hörnflaggan på Årsta IP:s konstgräsplan. Hans lagkamrater stannar kvar i straffområdet och väntar på vidare instruktioner från tränaren. Lugnt men bestämt visar Nanne Bergstrand spelarna hur de ska placera sig inför hörnan. Han är helt klädd i svart: svart värmejacka, svarta överdragsbyxor, svarta sportkängor med rundad sula. Runt halsen hänger en svart visselpipa. När han talar lyssnar spelarna uppmärksamt, likt en samling elever som vill visa sig lydiga och vetgiriga inför den nya magistern.

Annons

De elva spelare som ska starta morgondagens träningsmatch mot Gefle IF, den andra för året, möter de övriga på en komprimerad spelyta. Jag är med i reservelvan. Tanken var egentligen att jag skulle stå vid sidan av och iaktta Nanne Bergstrand i hans nya miljö. Men när jag ringde och frågade om jag kunde få följa laget i några dagar föreslog han att jag skulle träna med Hammarby. »Du ville ju komma nära laget, och då kommer du så nära det bara går.«

Så nu är jag här på en konstgräsplan i Årsta, i träningskläder med Hammarbys klubbmärke på, och spelar för första gången fotboll med ett elitlag som inte heter Kalmar FF. Det känns märkligt, men på ett sätt också naturligt. För jag har ju Nanne bredvid mig. Precis som jag hade under nästan hela min elitkarriär.

När Kennedy gör sig redo för att slå hörnan tar jag plats i andrabollsytan, utanför straffområdet. Inspelet rensas undan av backen Thomas Guldborg Christensen, och Amadayia Rennie, Hammarbys anfallsvärvning från Degerfors, sätter genast fart för att jaga ifatt bollen. Jag står lugnt kvar på min plats. Jag vet att det ska slås fler hörnor.

– Stopp! ropar Nanne. Kennedy, slå en hörna till.

Hammarbys mest meriterade spelare lägger upp bollen för ännu en hörna. Resten av gänget tittar frågande på mig. Vad gäller? Ska de spela på den här, eller kommer det fler hörnor?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?