Foto: Bildbyrån

»Ingen förstod vad jag sa«

Ramsan hördes på läktare runt hela Sverige: »Rädda våra liv, rädda våra barn, bort med ›Dala‹ från fotbollsplan!« Offside bad Sven Dahlkvist att förklara vad som väckte så starka känslor.

»Eftersom jag spelade back, och ofta var den som stod i vägen, retade jag många. Men det var ju inte bara jag. Hela backlinjen – Göran Göransson, Björn Kindlund, Göran Karlsson och jag – fick smeknamnet ›Dalavallen‹ eftersom vi var svåra att passera. Genom åren svetsades vi samman; vi jobbade med små detaljer, tänkte i målbilder och försökte alltid vara bättre förberedda än motståndarna.

För mig var det inga konstigheter. Det var så jag lärde mig överleva när jag kom till AIK hösten 1974. Då var jag 19 år, hade aldrig varit i Stockholm och flyttade från lilla Gagnef. Jag lämnade trygghet och vänner, men jag lovade mig själv från första dagen att aldrig flytta tillbaka, för vad skulle jag göra hemma i Gagnef? Jag hade inget val.

Mycket var nytt för mig. Bland annat minns jag att jag var oerhört imponerad av att AIK-spelarna kunde namnen på alla motståndare, de visste vad alla i till exempel Landskrona hette. Själv hade jag bara sett landslaget på TV och kände till spelarna där, men jag hade aldrig intresserat mig för Allsvenskan. Det första året höll jag också väldigt låg profil. Jag talade ordentligt dalmål, ingen förstod vad jag sa, vilket gjorde att jag i praktiken inte sa någonting.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 1-2007 (12 januari 2007) och är skriven av .