Talangen som gick vilse

Som 15-åring lade han av med fotbollen helt och hållet. Som 21-åring gjorde han comeback i d­ivision fem. Två år senare slet fansen av honom kläderna när han vann S­M-guld med IFK Göteborg. För Offsides Malin Jonson berättar Mathias Ranégi­e om tungt drogmissbruk, usel självkänsla och dagen som förändrade allt.

IFK Göteborgs ungdomsansvarige Roger Gustafsson brukar säga att »en talang är en spelare som orkar träna 10 000 timmar«. Det var hårt arbete som gav Gustafsson – då A-lagstränare – och hans spelare de stora Champions League-framgångarna på 90-talet. Det är samma hårda krav som nu – enligt Gustafsson – gett IFK Göteborg rykte om att vara bäst i Sverige på att fostra unga talanger.

Mathias Ranégie hade som tur var inte hört Roger Gustafssons krassa talangdefinition när han sprang ut på Hjällbovallen i september 2006. Mathias hade högst 500 träningstimmar i kroppen från de senaste sju, åtta åren. Ändå var IFK Göteborgs Thomas Gertmo – sportchefen Håkan Milds högra hand – på plats för att studera Mathias Ranégie. Mathias visste att även Öis, Häcken och Gais, ja till och med holländska Groningen och Heerenveen, intresserade sig för det här förortsderbyt i den svenska fjärdedivisionen.

Annons

Mathias tänkte på hur han lika gärna hade kunnat stå uppställd på andra planhalvan. Eller inte stått på planen överhuvudtaget. Gunnilse – dagens motståndare – hade varit på väg att skriva kontrakt med honom men backat ur eftersom de hört hur han var som ung. Inte heller Lärje/Angereds tränare ville ha honom till laget. När Mathias svarade med att dominera ett par testmatcher med Lärje körde styrelsen över sin tränare och gav Mathias ett kontrakt. De ansåg att hans kunnande på fotbollsplanen var viktigare än hans bakgrund.

Mathias kände direkt att han hade hamnat rätt. Han öste in mål och lyfte laget till tabelltoppen nästan på egen hand. Hemma på Bläsebovallen kunde han ofta höra åsikterna från supportrarna som stod bakom räcket som gick runt planen. Han lärde känna många av dem och visste att fotbollen betydde mycket i deras liv.

Nu förbannade han vädret – det ösregnade och planen var tung, inget underlag för en 196-centimetersspelare med begränsad kondis. Men redan direkt efter avspark förstod Mathias att han var mycket snabbare än den långa back som Gunnilse hade satt att punktmarkera honom. Efter en kvart kom Mathias perfekt tajmad på ett inlägg från vänster och nickade in sitt första mål. Sex minuter senare kom ett nytt inlägg och Mathias tryckte in tvåan med vänstern. Några minuter efter det fixade Mathias en straff som han själv missade. När halvtidspausen närmade sig kom en långboll längs marken. Mathias mötte bollen, vrickade sig förbi backen och laddade för skott i en rörelse. Vänsterskottet från 25 meter blåste förbi en chanslös Gunnilsemålvakt.

En bit in i andra halvlek petade Mathias in sitt fjärde mål och fastställde slutresultatet till 61. När domaren blåste av kastade Mathias en blick mot Thomas Gertmo som stod vid sidan av planen. Han visste att Gertmos rapporter till Kamratgården skulle bli positiva. Han visste att han hade rott det allsvenska kontraktet i land.

På andra långsidan stod Håkan Sandblad och Bosse Davidsson, Mathias pojklagstränare i Masthuggets BK. De hade haft konstant ståpäls i 90 minuter. Att se deras stora talang, som så sorgligt slutade spela fotboll som 15-åring, vara lika överlägsen som då kändes surrealistiskt. Det var som om tiden stått still. Även Sandblad och Davidsson förstod att kontraktet med IFK var klart. De var lyckliga över att deras stjärna skulle få testa vingarna på allvar men kunde ändå inte låta bli att undra: »Vet Håkan Mild vem han värvar?« Davidsson vände sig till Sandblad och sa:


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?