Alkemisten

I Sverige sparkades han mitt i säsongen. I Norge kom han till en klubb på dekis – och värvade spelare andra klubbar inte ville ha. Offside besökte Oslo för att ta reda på hur Janne Jönsson kunde göra guld av grus.

Det började med två apelsiner och två bananer en ovanligt kall decemberdag 2004 på Gardermoens flygplats utanför Oslo. Stabaek hade precis åkt ur Tippeligaen och klubbens sportchef Tom Schjelvan hade bjudit upp den nyss sparkade Landskrona Bois-tränaren Jan Jönsson till Oslo. Tom, som tre år tidigare hade sett en match på Landskrona IP och då imponerats av Janne – dels för att han gav så många unga chansen, dels för att han förespråkade en offensiv fotboll – ville övertygas en sista gång om att han var rätt tränare för klubben.

När de satt runt bordet i ett av flygplatsens konferensrum, sträckte sig Janne efter fruktkorgen. Han greppade två apelsiner.

»Jag har några enkla principer för hur jag vill spela fotboll. Vi ska ha två anfallare«, sa han och lade ut apelsinerna. »Den ena apelsinen, spetsapelsinen, ska springa i luckan. Den andra apelsinen ska möta, få bollen och spela igenom.«


Prenumerera på Offside för 49 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? Logga in här. Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto här.

Artikeln publicerades i Offside 7-2008 (02 december 2008) och är skriven av .