Foto: Bildbyrån

Barças fallna ängel

Alla känner till hans nycker och utspel, men vad driver fotbollsmänniskan Mourinho?

Jublet som utbröt på Stamford Bridges norra läktare när domaren blåste av matchen den 3 maj i år var öronbedövande. Fansen hoppade så att betongfundamentet gungade och konfettikanoner fyrade av glittrande remsor som singlade ner mot gräset, där de trasslade in sig i de firande Chelseaspelarnas skor.

1–0-vinsten över Crystal Palace var inte någon storartad prestation, men så hade också Chelsea sett tröttkörda ut i flera månader. De släpade sig över mållinjen på tunga ben, tacksamma över att ingen konkurrent kunde bjuda allvarligt och uthålligt motstånd.

Annons

Så när klubbens första ligatitel på fem år nu äntligen var bärgad uppstod en märklig känsla av både lättnad och glädje. Runtom läktarna skrålade fansen, med brittisk brytning: »Joooo-seeyy Mou-rin-yo!  Joooo-seeyy Mou-rin-yo!«

Föremålet för hyllningarna såg dock mest sur ut. Det var som om han bestämt sig för att vägra att le. Såg han dessutom inte lite sjavig ut? Slipsknuten var lossad och den välskräddade kavajen hängde snett över axlarna.

Mourinho kunde kanske ha förlåtits om han framstått som utmattad, men han utstrålade varken trötthet eller glädje när han mötte pressen några minuter senare. Presskonferenser efter ligaguld brukar vara avslappnade, och frågorna snälla: »Berätta om segern!« »Vilken spelare har betytt mest?« »Vilken var nyckelmatchen?« Och kanske, ifall någon ambitiös journalist inte bara vill skriva samma tillbakablickande artikel som alla andra: »Hur ska ni bli ännu bättre nästa säsong?«

Men Mourinho tycktes ha beslutat att denna glädjens dag var det perfekta tillfället att avfyra en ny salva i den konflikt som mer än någon annan har präglat hans karriär.

– Jag vet att jag kunde ha varit smartare, började han kryptiskt. Jag har fått många erbjudanden, och jag skulle kunna göra som vissa andra managers, och istället ta ett lag i en liga där det är lätt att vinna. Där de kan sitta i lugn och ro och njuta av sin framgång.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?