Gothia Cup, 1990. Foto Peter Widing.

Den försvunne förloraren

Sommaren 1990 fångade en kamera tre känslofyllda pojkar på en grusplan i Göteborg. För Offsides chefredaktör blev ögonblicket mer än en bild.

Vecka 29 år 1990 inleddes med en jordbävning i Filippinerna som tog 1 621 människors liv och avslutades med att Roger Waters framförde Pink Floyd-albumet The Wall inför nästan 500 000 åhörare i Berlin. Däremellan blev Tomas Brolin klar för Parma, Olle Nordin avskedad från förbunds­kaptensjobbet och Björn Borgs villa i Nacka ­taxerad till tio miljoner av Kronofogden. Affärsmannen Donald Trump var bara några minuter från en personlig konkurs.

Annons

Dagarna mellan den 15 och 21 juli 1990 bjöd också på soligt väder runt om i Sverige, vilket gladde många av de svenskar som var mitt uppe i semestrar och skollov. En som däremot ­jobbade var fotografen Peter Widing. En dag begav sig 22-åringen till Heden i centrala Göteborg för att bevaka Gothia Cup för sin arbetsgivare ­Expressen. Vid en av grusplanerna stannade han till och lyfte sin kamera. Eventuellt kände han att han fångade något speciellt, men det var först när han framkallade filmrullen som han kunde se resultatet.

Gothia Cup, 1990. Foto: Peter Widing.

Första gången jag själv såg vad Peter fångat var 16 år senare, sommaren 2006. Jag praktiserade på Offside och på redaktionens väggar hängde nio uppförstorade och inramade foton. Samtliga var tagna av Peter Widing, Offsides bildchef. Ett var från ett fullsatt Maracanãstadion, ett annat på Peter Schmeichel när han hämtar ut en boll från nätmaskorna under EM 1992. Men det som jag fastnade för var fotografiet som Peter tog den där julidagen 1990. Två blonda, nästan tvillinglika killar som firar ett mål eller en vinst. Tröjorna är prydligt instoppade i shortsen. Framför dem: en knubbig och ledsen motståndare som får sina drömmar krossade. Fotografiet hade inte varit lika drabbande om det tagits en sekund tidigare eller en sekund senare. Det är ett ögonblick som kräver de blonda killarnas synkroniserade segerrörelser, vilket i sin tur inte betytt ett dugg om det inte var för den kontrasterande killen i tårar och åtsittande matchtröja. Ta bort en av killarna och det hade bara varit en bra bild. Nu blev det ett verk som jag har älskat i elva år.

När jag efter en tid på Offside fick ett eget rum lyfte jag med mig fotografiet och spikade upp det på väggen ovanför mitt skrivbord. Otaliga gånger har jag nyfiket tittat på de tre killarna och undrat: »Hur blev deras liv?« Ibland sade jag till Peter att vi någon dag skulle söka upp dem. Men han ryckte mest på axlarna och sade något i stil med: »Äh, det kommer aldrig att gå.« Det var ett karaktäristiskt svar av Peter. Han var aldrig en man av stora ord och på Widingska betydde det snarare: »Jag hjälper gärna till om vi verkligen bestämmer oss för att vi ska göra det här.« Det gjorde vi aldrig.

Den 29 maj i fjol tog Peter livet av sig. Hans död var ofattbar och berörde mig mer än något annat jag varit med om. Han var inte bara min kollega i tio år, han blev också en speciell vän.

Det sägs att tiden läker alla sår, och kanske har sorgen avtagit en del. Men jag vill aldrig glömma honom – och där fyller bilden en viktig roll. Den hänger fortfarande ovanför mitt skrivbord och varje gång jag tittar på de tre pojkarna tänker jag på Peter. I vintras beslutade jag mig för att göra mitt bästa för att hitta huvudpersonerna.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?