Dokument 94

En bänkad spelare bestämmer sig för att i hemlighet lämna truppen och resa hem. En malaysisk spelkung erbjuder svenskarna 20 000 dollar var för en läggmatch. Och fyra landslagsmän köper hattar med älghorn på, och skriker »Moooose!«.

Carl Bildt är statsminister, det är krig i Jugoslavien och Öster leder Allsvenskan i fotboll. Det är 1 juni 1994. I matsalen på Kusthotellet i Varberg står en grupp imponerade unga män och tittar på någonting så nytt och häftigt som en storbildsskärm från vilken en man talar till dem från jordens andra sida. Mannen heter Ron Newman, fotbollstränare i Kalifornien och den som ska ta hand om den svenska truppen när den inom kort anländer till VM i USA. Han hälsar dem hjärtligt välkomna till San Diego. Planet ska lyfta så fort de klarat av det här lägret i Varberg.

Kusthotellet har profilerat sig som turneringshotell för fotbollslag genom att hålla pressen på avstånd. Under EM 1992 ville alla lag bo här utom engelsmännen, eftersom deras förbundskapten Graham Taylor sett flickor bada topless på Kåsa strand utanför hotellet och kände att hans grabbar inte skulle klara av det. När Taylors holländske kollega Rinus Michels, som i egenskap av titelförsvarare fick välja hotell först, ombads kommentera detta svarade han lakoniskt: »Let me put it this way, I’d rather be a Dutchman than an Englishman«. Sveriges förbundskapten Tommy Svensson har fått samma fråga och svarar på den lågmälda småländska som är så karaktäristisk för honom: »För oss svenskar är det nog snarare en stimulans.«

Annons

49-årige Tommy Svensson har varit Sveriges förbundskapten sedan januari 1991 och är redan den mest framgångsrike innehavaren av ämbetet på mycket länge. Här i Varberg har han just försökt få ordning på de unga autografjägarna efter internmatchen på Påskbergsvallen – »Nu ställer ni er i kö, annars skriver jag inga autografer!« – men han har också fått landslagets säkerhetschef Jan-Erik Hammarbäck att slita sitt hår genom att släppa in fyra skolkande skoltjejer som stått i regnet utanför hotellet och försökt få en glimt av spelarna.

Sedan 13 oktober 1993 när VM-platsen blev klar har Tommy Svensson haft siktet inställt på just denna samling i Varberg.

 

Svensson och hans assistent Tord Grip har utformat ett minutiöst program. Redan hösten 1993 fick proffsspelarna börja skicka in veckorapporter med detaljer om precis allt: hur de spelat, hur de ätit, hur planerna sett ut. Målet är att alla ska befinna sig på samma fysiska nivå inför ankomsten till Varberg. Inför landskampen mot Nigeria 8 maj har till exempel en spelare som Stefan Schwarz en intensiv matchperiod bakom sig i Benfica: honom får Svensson och Grip mer eller mindre binda fast för att han inte ska rusa ut och träna sönder sig helt och hållet. Martin Dahlin, däremot, har gått småskadad i Borussia Mönchengladbach och måste tränas intensivt i matchlika situationer. Under Sveriges misslyckade VM 1990 fanns en överambition som gjorde att svenskarna körde alldeles för hårt. Nu har Svensson fått rådet av fysiologen Björn Ekblom att inte oroa sig för att träna för lite; risken är snarare att träna för mycket. Målet är att ha all grundträning gjord när man sedan kommer till USA och ta det lugnare där.

Redan vid bortamatchen i Wales i april har Svensson börjat vänja spelarna vid tanken att det kommer att gå bra för dem i USA. Den mentala förberedelsen är viktig. Svensson har små motton som han använder sig av – en favorit är Jesse Jacksons »You have to burn to give off heat«. Visst kan man skämta om det, tycker spelarna, men samtidigt fungerar det på något sätt. Nu, i ett konferensrum på Kusthotellet i i Varberg, vänder han sig plötsligt till dem och säger:


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?