Dokument 94

En bänkad spelare bestämmer sig för att i hemlighet lämna truppen och resa hem. En malaysisk spelkung erbjuder svenskarna 20 000 dollar var för en läggmatch. Och fyra landslagsmän köper hattar med älghorn på, och skriker »Moooose!«.

Carl Bildt är statsminister, det är krig i Jugoslavien och Öster leder Allsvenskan i fotboll. Det är 1 juni 1994. I matsalen på Kusthotellet i Varberg står en grupp imponerade unga män och tittar på någonting så nytt och häftigt som en storbildsskärm från vilken en man talar till dem från jordens andra sida. Mannen heter Ron Newman, fotbollstränare i Kalifornien och den som ska ta hand om den svenska truppen när den inom kort anländer till VM i USA. Han hälsar dem hjärtligt välkomna till San Diego. Planet ska lyfta så fort de klarat av det här lägret i Varberg.

Kusthotellet har profilerat sig som turneringshotell för fotbollslag genom att hålla pressen på avstånd. Under EM 1992 ville alla lag bo här utom engelsmännen, eftersom deras förbundskapten Graham Taylor sett flickor bada topless på Kåsa strand utanför hotellet och kände att hans grabbar inte skulle klara av det. När Taylors holländske kollega Rinus Michels, som i egenskap av titelförsvarare fick välja hotell först, ombads kommentera detta svarade han lakoniskt: »Let me put it this way, I’d rather be a Dutchman than an Englishman«. Sveriges förbundskapten Tommy Svensson har fått samma fråga och svarar på den lågmälda småländska som är så karaktäristisk för honom: »För oss svenskar är det nog snarare en stimulans.«

49-årige Tommy Svensson har varit Sveriges förbundskapten sedan januari 1991 och är redan den mest framgångsrike innehavaren av ämbetet på mycket länge. Här i Varberg har han just försökt få ordning på de unga autografjägarna efter internmatchen på Påskbergsvallen – »Nu ställer ni er i kö, annars skriver jag inga autografer!« – men han har också fått landslagets säkerhetschef Jan-Erik Hammarbäck att slita sitt hår genom att släppa in fyra skolkande skoltjejer som stått i regnet utanför hotellet och försökt få en glimt av spelarna.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Nytt prenumerationssystem

Byt lösenord för ditt konto och läs vidare digitalt.

För dig som redan bytt lösenord.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?