Del 6: »Vågar ingen annan så tar jag en«

Ett skott i stolpen, ett utbrott i omklädningsrummet och en sista middag i Portugal. 

Detta är en del av reportaget En gång i Portugal – Offsides sex kapitel långa berättelse om Sveriges EM-äventyr 2004.
Endast våra medlemmar kan lyssna på våra reportage. Bli Offsidemedlem här!

När bussen närmar sig stadion är den heta solen på väg ner, ändå är det fortfarande över 30 grader i luften. Drygt 90 minuter till avspark på Estádio Algarve. Anders Andersson noterar genom bussens rutor det som flera har befarat: fansen som rör sig i stadions riktning är nästan bara orangea. Några gulklädda här och där, men för första gången i Portugal kommer de svenska supportrarna att vara i kraftig minoritet. Till skillnad från de självsäkra holländarna vågade få av dem köpa kvartsfinalbiljetter på chans. Däremot har många av spelarnas anhöriga nu flugits ner, bland annat Micke Nilssons farsa som dragit på sig landslagströjan – omedveten om att han har fått vipbiljett. Snart står han därför i en inglasad loge bredvid Uefabossen Michel Platini och dricker bärs i sin supportermundering. Han känner sig märkvärdig och töntig på samma gång.

Startspelare och avbytare joggar ut på gräset för att värma upp. Edman tar plats på läktaren. Han petar in en påse snus under läppen och tänker på vad som kommer att hända om Sverige vinner i kväll. Semifinal mot Portugal på Estádio da Luz … Mäktigare än så blir det inte. Bredvid honom står John Alvbåge med sin digitalkamera. Den akutinkallade målvakten tar så många bilder under uppvärmningen att han nästan skäms. Men helvete! Stjärnorna är överallt! Seedorf, van der Sar, Davids, Cocu, van Nistelrooy, Robben … 

Så blåser slovaken Ľuboš Micheľ igång matchen och till Micke Nilssons stora förvåning är det inte Robben som står mittemot honom på vänsterkanten. Istället är det Andy van der Meyde. »Fan vad skönt«, tänker han och bryter efter bara någon minut bollen från Intermittfältaren och avancerar framåt. 

Matchen inleds i lågt tempo, precis som svenskarna önskat. Linderoth och Svensson hittar rätt i presspelet, Henke faller tillbaka och skär av ytorna för Cocu och Davids, och Seedorf har svårt att spela rättvänt. Längst bak behöver Jakobsson och Mellberg knappt tänka på van Nistelrooy, bollarna kommer inte fram till den ensamma spjutspetsen. 


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara medlem för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden eller 99 kr första kvartalet!

Offsidemedlem
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

Offsidemedlem Magasinet
99 kr första kvartalet**

 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 59 kr/mån.
**Första kvartalet, därefter 199 kr/kvartal.
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Offside 3-2021 (31 maj 2021) och är skriven av , .