Ett sätt att umgås

Som sjuåring åkte han med pappa i Häckens spelarbuss. När han var 15 och yngst i juniorlaget beordrade pappa honom att slå säsongens viktigaste straff. Nu är Kim Källström 18 och tränar hårdare än någon annan allsvensk spelare. Pappa Mikael är anställd privatinstruktör.

De är så regelbundna att de ser ut som tics; först ett snabbt ryck åt det håll där bollen finns, sen en mjukare returrörelse som scannar av alla spelare inom synfältet. Kim Källströms huvud gör det där flera hundra gånger per match. Tydligast syns hans huvudrörelser när han rusar hemåt efter misslyckade anfall. Då ser han nästan ut att vrida nacken ur led.

En spelare till i det svenska landslaget har samma huvudryckningar: Stefan Schwarz. Honom kallar förbundskapten Tommy Söderberg skämtsamt för »saftblandaren«.

Denna kväll är Söderberg en av 2 196 åskådare i Tipshallen i Jönköping som ser ett juniorbetonat svenskt landslag möta Finland. Det kallas NM i fotboll, men är mest ett tillfälle för regionens förbundskaptener att umgås med och testa andra spelare än proffsen.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 1-2001 (20 januari 2001) och är skriven av .