Fast i passionen

För 20 år sedan var italiensk klubb­fotboll bäst i världen. I dag är det en liga på dekis. Anders Bengtsson gav sig iväg för att undersöka om Serie A har någon framtid. I Sverige.

En gråhårig dam ropar glatt ut ordern i sin mikrofon.

– Lyft på knäna! Ja, koooom igen nu!

Annons

Hennes uppmaning överröstar den knastriga melodin från högtalarsystemet som ställts upp mitt på Medborgarplatsen i Stockholm. Här ska dansas folkdans. Ett tiotal pensionärer ställer sig framför ledardamen, lyfter på knäna och dansar på så gott de kan. Några bänkar bort sitter tre skäggiga gubbar i sensommarsolen och tittar på. De delar kamratligt på en sjuttis Explorer denna sista lördag i augusti.

Så hörs ett mullrande ljud från den klarblå himlen. En polishelikopter.

– Helvete, säger en kille i Milantröja. Så stort hot är vi inte för fotbollsetablissemanget!

En rolig kommentar om en mindre lustig sak. Milankillen vet mycket väl att polishelikopterns närvaro beror på att nazistiska Svenskarnas parti strax ska marschera genom Stockholm. Men skämtet är ändå talande. Här har vi en svensk kille som känner att hans supporterskap är granskat och ifrågasatt. Faktum är att han ingår i en minoritetsgrupp som känner sig bespottad, missförstådd och diskriminerad. Han tillhör den klick som vi kan kalla »Calcions vänner« – en krympande grupp svenskar som på senare år tagit på sig ett allt större martyrskap och samtidigt allt ivrigare försvarar en liga som allt färre svenskar intresserar sig för. Och nu har det blivit dags för gruppen att verkligen manifestera sin kärlek för italiensk klubbfotboll. De har samlats på Medborgarplatsen för att »jogga för calcion«. Så rubriksattes evenemanget när det presenterades på Napolis Svenska Fans-sida några veckor tidigare. Härifrån ska Serie A-vurmarna tillsammans jogga till Vasaparken, en sträcka på fem kilometer, för att hedra den stundande ligapremiären. Sedan ska de röka röda Pall Mall-cigg och dricka den italienska likören Caffè Borghetti.

Initiativtagaren heter Antonio Abbizzo, en 25-årig dalmas med en pappa från Neapel. Han kände att det var hög tid att »stå upp för il calcio« och att det var »dags att synas och visa att vi fortfarande finns, mer passionerade än någonsin«. Kravet för att få vara med på löprundan genom centrala Stockholm var att man bar en italiensk klubbtröja. Annars hälsade Antonio i sitt upprop att alla var »välkomna, oavsett rivaliteter och ›gemellaggi‹«.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?