Maratonmannen

Han är lagkapten för svenska mästarna IFK Göteborg. Han har gjort över hundra landskamper och är given i det landslag Lars Lagerbäck tar till EM i sommar. Ändå kvarstår frågan: Vem är Niclas Alexandersson? Offside sökte svar genom att följa 37-åringen under hans värsta försäsong någonsin.

Varför? Frågan återkommer ofta de här dagarna. Niclas Alexandersson försöker tränga undan tankarna, vara positiv, fokusera på träningen och motivera smärtan med att det är nödvändigt. Ibland lyckas han. Det är bara några minuter tills tränaren blåser i visselpipan, 15 varv på inomhushallens löparbana ska klaras av i maxtempo, han vet att det kommer att göra ont men håller det för sig själv.

Niclas ser sig omkring i inomhushallen. Inte ens de vanligtvis högljudda Pontus Wernbloom och Stefan Selakovic skämtar. Niclas slänger av sig den blåvitrandiga mössan och börjar stretcha. Han försöker komma åt högra skinkmuskeln, den som gör så ont på grund av det roterande bäckenet. Även ljumsken ömmar en aning, men frakturen i benet från i höstas känner han inte av. Däremot har han tejpat högra vristen, precis som han har gjort de senaste tjugo åren. Hur många meter tejp som gått åt på vägen kan han inte ens föreställa sig.

Det här är Niclas tjugoförsta försäsong. Det har varit den jävligaste av alla, både fysiskt och psykiskt. Det har varit landslagsturné till Costa Rica och USA, tre träningsläger med IFK Göteborg, nio pass i veckan, ökad löpträning och mer styrketräning än någonsin. Sedan början på december har han haft ont någonstans varje dag. Han säger att den 37-åriga kroppen går på »konstgjord andning«. Regelbundna kortisoninjiceringar, massage och besök hos kiroprakter är numera måsten. Och nu ska han springa sitt tredje löptest på tre månader. Det kallas formellt för Coopertestet, i praktiken innebär det att man ska köra skiten ur sig genom att springa 3 000 meter så fort man kan.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 3-2008 (15 april 2008) och är skriven av .