Manchester Citys ägare, Shejk Mansour. Foto: Bildbyrån

Shejky business

Med pengar kommer bra spelare och framtidstro för fansen. Men allt som glimmar leder inte till guld. Offside förklarar varför du bör vara orolig när en miljardär vill ösa sin förmögenhet över din favoritklubb.

Det var en eftermiddag i början av maj 2010. I styrelsens loge på Portsmouths arena Fratton Park åt Sven-Göran Eriksson och jag middag i väntan på hemmalagets match mot Wolverhampton. Medan servitören hällde upp varsitt glas Chablis till oss tittade den dåvarande förbundskaptenen för Elfenbenskusten ut över vip-rummet där kostymklädda män minglade runt. Han flinade och sade:

– Ja, det här är väl ganska civiliserat?

Annons

Runt vårt bord satt tre personer från den israeliska ambassaden, alla vänner till Portsmouthtränaren Avram Grant. Där fanns också Wolverhamptons VD Jez Moxey, hans fru Babette och Portsmouthbossen Andrew Andronikou.

Lyxen till trots låg det en sorg över tillställningen. Ett bottenmöte i Premier League väntade. Portsmouth, som bara något år tidigare hoppats på en ljus framtid sedan klubben köpts av Sulaiman Al-Fahim, en affärsman från Förenade Arabemiraten, var numera hela Premier Leagues driftkucku. Ägaren hade redan efter 40 dagar sålt 90 procent av aktierna vidare till saudiern Ali al-Faraj. Ett knappt år senare hade al-Farajs kassa sinat. Klubben sattes under tvångsförvaltning samtidigt som laget fråntogs nio poäng i tabellen på grund av ekonomisk misskötsel.

»Det kommer alltid att finnas rika män som vill ha en fotbollsklubb som ny leksak.«

Det var naturligt att samtalet kring bordet gled in på pengar. Andrew Andronikou satt där i egenskap av förvaltare åt Portsmouth. Och Sven-Göran Eriksson kom från en tid som manager i Notts County, ett projekt han lurats in i av två finansiärer som sade sig jobba med ett konsortium som gjorde affärer i Mellanöstern och Asien. Männen hade lovat stora investeringar under en femårsperiod: målet var att klubben skulle klättra hela vägen från fjärdedivisionen upp till Premier League. Men några pengar dök aldrig upp och finansiärerna gick upp i rök. Kvar stod Svennis och klubbens ordförande Peter Trembling med ett havererat projekt.

Svennis sade:


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?