Uppdrag Spanien

Från världsdominans till ett ovanligt svårbedömt storlag. Offside synar Sveriges premiärmotståndare med hjälp av en förbundskapten, en spion och en skotsk författare som var med när de spanska vindarna var betydligt kyligare.

Efter snart fem år som assisterande förbundskapten rör sig Peter Wettergren bekvämt i fotbollsförbundets lokaler i Solna. I de pandemiluftiga korridorerna släntrar han runt i mjuka träningskläder och mörkblå badtofflor som ser ut att vara någon storlek för små. En pappmugg kaffe i näven, två dosor snus – en lös, en portion – i fickan. Han öppnar dörren till ett av mötesrummen, sätter sig framför en dator och säger:

– Det speciella här är att Spanien plötsligt bytte till 4–4–2 med diamant på mitten.

Wettergren har gått med på att tillsammans med mig se om Sveriges senaste möte med Spanien, 1–1-matchen i kvalet hösten 2019, och utifrån det diskutera Sveriges premiärmotståndare i EM. Samtidigt sitter landslagets Spanienbevakare Lasse Jacobsson hemma i Markaryd och plöjer andra spanska matcher. Och några rum bort på förbundet har vi Christoffer Bernspång, landslagets matchanalytiker som enligt Wettergren »ser allt och lite till«.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 3-2021 (31 maj 2021) och är skriven av .