Zlatan – bit för bit

När MFF:s P16-lag var på San Siro och såg Inter sa Zlatan Ibrahimovic: »På den här arenan ska jag spela en dag.« Före EM 2004 sa Zlatan: »Jag tänker bli bäst i världen.« Offside har pratat med Zlatan – och med tränare och lagkamrater längs hela hans klubbkarriär – för att se om han kan uppfylla det löftet också. Resultat: En dissektion av fotbollsfenomenet Ibrahimovic.

Det var sommaren 2001. Lazio-spelarna Dejan Stankovic och Sinisa Mihajlovic satt på hotellrummet och slötittade på träningsmatchen Ajax-Milan i Amsterdam Tournament. Det var försäsong och serberna var nyfikna på vad AC Milan, som hade haft ett uselt fjolår, skulle klara av att prestera. Det var ändå ett lag fyllt av stjärnor som Paolo Maldini, Andrea Pirlo, Rui Costa och Andrej Sjevtjenko.

Annons

Men det var ingen av Milans storspelare som Stankovic fastnade för. Den långe svensken på topp i Ajax stal uppmärksamheten. Stankovic hade aldrig sett honom förut och fascinerades av hur en kille på över 1,90 kunde ha en sådan makalös teknik. Det var råstyrka och känsla i en och samma kropp. Maldini slet för att hålla ihop backlinjen trots att den bara utmanades av denna enda centrala anfallare. Serben pekade på TV:n, vände sig till Mihajlovic och sa:

– Vad är det där för fenomen?

Sex år senare sitter Zlatan Ibrahimovic i en fåtölj på ett av Malmös flottaste hotell. Mycket har hänt sedan sommaren 2001. Han har blivit holländsk mästare, vunnit italienska Serie A tre gånger och spelat två VM-slutspel och ett EM-slutspel. Det har varit solomål mot NAC Breda, klackmål mot Italien i EM och avgörande mål mot Ungern i VM-kval. Och omvärlden har vant sig vid att den långe också är den tekniske.

Men när han sträcker ut de gigantiska benen och flexar sina 47:or till skor är Stankovics fråga fortfarande berättigad. Hur kan en spelare på 1,95, med hangarfartyg till fötter, hantera kroppen som Zlatan gör?

– Äh, så som jag är byggd, så som Gud har skapat mig, det är utifrån det jag har fått utveckla mig. Jag är ju lång och det är inget jag kan hjälpa, säger han.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?