Alexander Axén om problemspelare

Som tränare i Europas 28:e bästa liga kan du inte värva stora stjärnor, utan tvingas istället att arbeta med det du har. Offside frågade Gais tränare, expert på att få notoriska strulpellar att prestera, hur han bär sig åt.

Vad är en problemspelare för dig?

– En spelare som inte får ihop helheten. Han kanske bara tänker på sig själv eller missköter sig vid sidan av planen. Jag hatar ordet talang. När någon får itutat i sig som barn att han är en stor talang ställer det till problem. Det är oftast de som tror att de ska få en lätt väg mot toppen som inte förstår sättet man måste träna och leva på.

Annons

Nordin Gerzic gör succé i Allsvenskan och han lyfter fram dig som den största anledningen till att han blev elitspelare. Vad hjälpte du honom med när du hade honom i ­Rynninge?

– Jag såg att Nordins problem inte berodde på elakhet. Det handlade om att det var saker som han inte tyckte var viktiga, och han fattade inte heller att tränare och lagkamrater tyckte att de var viktiga. Folk omkring laget sa: »Tänk om han bara kunde kämpa lite mer, lära sig lagspel och försvarstänk.« Då sa jag: »Om han gjorde det, skulle han inte spela med Rynninge i division två.« Det var när Nordin själv förstod det som han blev bra.

Det påminner om Mervan Celik som du har i Gais nu. Han har hållit på med överstegsfinter vid mittlinjen i flera säsonger, men i år kämpar han ända ner till egen hörnflagga för att vinna boll. 

– Ja, vi har rykt ihop flera gånger, och varit på gränsen att behöva skiljas åt. Ryker en spelare för mig så ryker han, men så länge jag ser möjligheter är jag aldrig långsint. Med Mervan handlade det om att han behövde fatta att jag inte sa åt honom att försvara bara för att jag ville jävlas med honom. Mervan var emot försvarsspel.

Hur kom han till insikt?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?