Joel Cedergren om att hålla kursen

Inför debutsäsongen som allsvensk huvudtränare insåg Joel Cedergren hur lite fotboll han kunde. I år fick han skörda frukterna av den insikten.

Om Allsvenskan hade avgjorts efter klubbarnas lönebudgetar hade Gif Sundsvall åkt ur?

– Det stämmer nog. I de flesta fall och ligor finns en korrelation mellan ekonomi och resultat. Så utifrån våra resurser har vi överpresterat. Men sportsligt tänker jag inte så. Gif Sundsvall har aldrig haft så här bra spelare. Jag sa förresten just det när jag intervjuades i restaurangen inför en hemmamatch – och fick burop från gamla giffare som satt i publiken. Men de hade glimten i ögat när de buade.

Annons

Förra säsongen lindansade ni på typiskt Sundsvallsmanér. Vad är skillnaden i år?

– Vi har spelare som förstår vår spelidé ännu bättre och en grupp som gör saker för att hjälpa varandra. Det är inte »jag« som ska lyckas, det är »vi«. Den andan är jag stolt över att vi har fått in. 

Kunde ni hjälpa den andan på traven?

– Efter förra säsongen drog vi tillsammans med spelarrådet slutsatsen att vi behövde jobba ännu mer tillsammans. Rent konkret införde vi vissa rutiner. Alla spelare ska hälsa på varandra när de kommer till träningen. Antingen med ett handslag eller med en – vad heter det? – fist pump. Vid frukosten är det mobilförbud så att vi pratar med varandra istället. Vi fyller också på borden så att man sitter bredvid olika personer varje dag. Det föreslogs också att varje spelare skulle ta mig i hand innan de klev in på träningsplanen. Det var jag skeptisk till.

Varför?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?