Joshua Wicks om att skrika

Sirius amerikanska nyförvärv är en målvakt som hellre sliter på sina kraftfulla stämband än på målvaktshandskarna.

Varför skriker du så mycket?

Annons

– Jag växte upp i de norra delarna av San Bernardino, en förstad till Los Angeles, i ett område där man inte har tid att vänta på att få prata. Eller så här: jag var ständigt tvungen att babbla mig ur besvärliga situationer. Vi var fyra syskon som tävlade om mammas uppmärksamhet. Jag ville att hon skulle höra mig först. Så jag vrålade. Mamma var själv en högljudd kvinna som spelade basket. Precis som min pappa jobbade hon med kommunikation inom armén. Min första fotbollstränare konstaterade direkt att jag hade »the gift of the gab«.

När insåg du att vrålandet kan göra skillnad på planen?

– Som ung var jag en katastrof. Jag ropade »gå dit!« och viftade vilt … tills jag insåg att mina försvarare inte hade ögon i nacken. Mike Toshack, min första tränare i Vancouver Whitecaps, tog mig åt sidan efter att jag skrikit från avspark till slutsignal. »Du har en bra röst, folk lyssnar på vad du säger, men du behöver komprimera dina instruktioner«, sa han. Han lärde mig att mina lagkamrater stänger av om jag bara pågår i 90 minuter. Förser man däremot sina försvarare med rätt information vid rätt tillfälle kan det göra stor skillnad. I lägre divisioner kan en kommunikativ målvakt vara skillnaden mellan ned- och uppflyttning. Det vet jag av egen erfarenhet.

Hur blev du bra på att skrika?

– Som ung bad jag min mamma spela in europeiska ligamatcher på video. Jag studerade hur idoler som Oliver Kahn och Jens Lehmann dirigerade sina försvar. De var riktiga mad dogs: aggressiva och högljudda, men med en enastående blick för spelet. Allt börjar med blicken. Som liten vägrade jag ha solglasögon när vi åkte bil. Jag stirrade rakt in i solen bara för att härda mina ögon inför soliga matcher. Jag har alltid varit hängiven.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?