Joshua Wicks om att skrika

Sirius amerikanska nyförvärv är en målvakt som hellre sliter på sina kraftfulla stämband än på målvaktshandskarna.

Varför skriker du så mycket?

Annons

– Jag växte upp i de norra delarna av San Bernardino, en förstad till Los Angeles, i ett område där man inte har tid att vänta på att få prata. Eller så här: jag var ständigt tvungen att babbla mig ur besvärliga situationer. Vi var fyra syskon som tävlade om mammas uppmärksamhet. Jag ville att hon skulle höra mig först. Så jag vrålade. Mamma var själv en högljudd kvinna som spelade basket. Precis som min pappa jobbade hon med kommunikation inom armén. Min första fotbollstränare konstaterade direkt att jag hade »the gift of the gab«.

När insåg du att vrålandet kan göra skillnad på planen?

– Som ung var jag en katastrof. Jag ropade »gå dit!« och viftade vilt … tills jag insåg att mina försvarare inte hade ögon i nacken. Mike Toshack, min första tränare i Vancouver Whitecaps, tog mig åt sidan efter att jag skrikit från avspark till slutsignal. »Du har en bra röst, folk lyssnar på vad du säger, men du behöver komprimera dina instruktioner«, sa han. Han lärde mig att mina lagkamrater stänger av om jag bara pågår i 90 minuter. Förser man däremot sina försvarare med rätt information vid rätt tillfälle kan det göra stor skillnad. I lägre divisioner kan en kommunikativ målvakt vara skillnaden mellan ned- och uppflyttning. Det vet jag av egen erfarenhet.

Hur blev du bra på att skrika?

– Som ung bad jag min mamma spela in europeiska ligamatcher på video. Jag studerade hur idoler som Oliver Kahn och Jens Lehmann dirigerade sina försvar. De var riktiga mad dogs: aggressiva och högljudda, men med en enastående blick för spelet. Allt börjar med blicken. Som liten vägrade jag ha solglasögon när vi åkte bil. Jag stirrade rakt in i solen bara för att härda mina ögon inför soliga matcher. Jag har alltid varit hängiven.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?