Louay Chanko om frisparkar

I Malmö FF tog Afonso Alves alla frisparkar, i AEK Aten krigade lagets stjärnor om ansvaret. Men nu får »Lolo« Chanko chansen.

Har du alltid gillat att slå frisparkar?

– Det började i Djur­gårde­­n 2002. Vi var på träningsläger i Holland och Zoran Lukic sa till mig att gå vid sidan av och lägga frisparkar på Andreas Isaksson. Jag kommer ihåg det ögonblicket så väl; hur planen såg ut, hur Zoran ställde upp muren, hur jag sprang fram till bollen och satte den direkt och blev förvånad. »Om ›Isak‹ har problem lär ju andra också ha det«, tänkte jag. 

Annons

Du hade ingen aning om att du var en bra frisparksskytt?

– Faktiskt inte. Om jag hade missa­t första hade jag nog bett Zoran om ursäkt och gått därifrån – jag var rätt nervös för honom, alltså. Men nu satte jag de där bollarna och i första derbyt mot AIK fick vi frispark efter fyra minuter. Jag tänkte: »Shit, jag kommer att göra mål.« Så säker var jag. Jag la den – målvakten stod helt still och såg bollen gå i mål. 

Varför tog du inga frisparkar i Malmö FF?

– Afonso var ju duktig och jag klagade inte på att han skulle ta alla långt ifrån. Men vi kanske skulle ha delat mer på dem som var från nära håll. I de matcher han missade tyckte jag att jag kunde fått chansen men när jag nötte frisparkar på träningarna klagade Niklas Skoog och Tom Prahl alltid på att jag la bollen för nära. Jag vill helst lägga den precis vid straffområdeslinjen men de tyckte att muren skulle stå där. Jag gillade inte det. Jag blev störd och tappade självförtroendet. 

Sa du ifrån att du ville lägga fler frisparkar?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?