Magnus Svensson om att låta andra glänsa

När han inte hade bollen sprang han livet ur sig för att vinna den. Lyckades han var ordern att snabbt ge den vidare till en mer kreativ medspelare. Otacksamt?

Andra landslagsmän från din generation är tränare, agenter eller TV-experter i dag. Dig hittar man i arbetskläder på familjens elfirma i Vinberg.

– Det är väl typiskt mig. Dels är jag hemmakär, dels har jag aldrig sökt uppmärksamheten. Min farfar grundade firman tillsammans med en kompis. Sedan tog pappa över och när min storebror Jonas och jag hade gått ur skolan började vi också här. Jag trivdes med jobbet och såg mest fotbollen som en hobby. Fram till 24 års ålder spelade jag med Vinberg i de lägre divisionerna, utan några tankar på att bli proffs. När Örgryte och Halmstad uppvaktade mig var jag inte så intresserad, jag var nöjd med det lilla livet här hemma. Men Mats Jingblad [HBK:s dåvarande tränare] tjatade … 1994 gav jag med mig och tog steget till Allsvenskan.

Annons

Men du fortsatte ändå att jobba som elektriker?

– Ja. Jag arbetade fram till klockan tre, sedan tog jag firmabilen till Örjans vall och tränade. Ofta kunde jag planera in något reparatörsjobb i typ Getinge eller Harplinge efter lunch, så kunde jag ta det på vägen till Halmstad.

Jag har hört att du dessutom fick täcka upp för din bror och din pappa när de var iväg och jagade älg.

– Det stämmer. De första dagarna på älgjakten var heliga. Å andra sidan täckte de ofta upp för mig när fotbollen stal tid. Vi har alltid hjälpts åt. När jag gick till Viking 1998 hade jag lite ångest över att Jonas skulle få för mycket att göra. Han skulle aldrig erkänna det, men jag vet att det blev så också, han fick jobba dubbelt. Om inte min dåvarande fru hade pushat mig hade jag inte tagit chansen att åka till Norge och bli proffs på riktigt.

Pliktkänslan syntes även i ditt sätt att spela fotboll.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?