Markus Rosenberg om att avsluta snyggt

Han rev kontraktet med Premier League-klubben och tackade nej till landslaget. Allt för att få chansen att förverkliga sin dröm med Malmö FF.

Finns det någon verklig klubbkänsla kvar bland professionella fotbollsspelare?

– Det är nog långt ifrån alla som känner något för klubben som de spelar för, men jag känner kärlek till Malmö FF. Jag började i MFF när jag var fem år och har vuxit upp med klubben. När jag flyttade hem från England gjorde jag inte det av sportsliga anledningar eller för att jag ville vinna en liga­titel, utan för att jag gillar Malmö.

Annons

Du spelade bara fyra matcher under din sista säsong i West Bromwich. Du fick inte panik och började längta hem?

– Nej, jag kände mig lugn hela tiden, trots att jag i princip inte fick spela alls. När vi bytte tränare förstod jag tidigt att jag inte ingick i hans planer. Men också att det inte fanns något jag kunde göra för att ändra på situationen. Det var ett svårt läge och tidigare i karriären hade jag nog inte hanterat det lika bra.

Varför inte?

– Om jag varit yngre hade jag börjat fundera: »Klarar jag verkligen av detta?« Tidigare letade jag hela tiden efter tecken på att jag skulle fixa att ta nästa steg. När jag var junior ville jag veta att jag höll i Allsvenskan och när jag blev utlandsproffs ville jag veta att jag hade den nivån i mig också. Tänker man så blir speltiden extremt viktig för ens självförtroende. Men med åren har det behovet minskat hos mig. När det väl dök upp en situation då jag inte fick spela visste jag att min plan redan var utstakad. Även om jag inte tänkte att det skulle bli så här tidigt så har jag hela tiden drömt om att återvända hit där allting började. Det har alltid varit min tanke, att ge min karriär ett bra slut. Det gjorde att jag inte blev stressad av att få lite speltid i England. När jag och West Bromwich kom överens om att bryta kontraktet kändes det helt naturligt.

Var du någonsin rädd för att bli ihågkommen som en bänknötare?

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?