Matilda Lundblad om en sjuk värld

En svensk läkare har matat in skador från Premier League i en databas. På sikt ska det göra Allsvenskan friskare.

Hur farligt är det att vara fotbollsspelare?

– Om man jämför med industriarbete är det ungefär 1 000 gånger större risk för en fotbollsspelare att drabbas av en arbetsplatsrelaterad skada. Och då är just industriarbete ansett som en utsatt bransch. Men man får också väga in de positiva hälsoeffekter som medföljer om man har fotbollen som yrke. Spelarna får motion, inspiration och har tydligt uppsatta mål. Sammanlagt mår fotbollsspelare bättre än folk med andra jobb.

Du är med i en forskningsstudie som handlar om just skador inom proffsfotbollen. Vad går den ut på?

Annons

– Förutom att vara lagläkare åt Elfsborg och Göteborgs FC har jag arbetat med ett Uefaprojekt de senaste åren. Vi samlar in data om alla skador i Premier League och bland lagen i Champions Leagues gruppspel. Varje gång något av lagen får en spelare skadad fyller deras lagläkare i ett skadekort och skickar det till oss. Där kan man se allt som är viktigt kring skadan: hur den har uppkommit, om den föregåtts av en foul, hur det medicinska teamet har behandlat spelaren, och om spelaren har exponerats för träning eller match. Vi följer också upp över tid, så att man får reda på hur länge spelaren blev borta. Just nu har vi 18 000 skador i databasen och mängden ökar hela tiden. Malmö FF kommer att bli det första svenska laget i studien eftersom de tog sig till Champions League. Förutom prispengarna får de också tillgång till feedback från vår databas.

Varför ska man intressera sig för de andra lagens skador?

– För att det ger faktisk kunskap om hur läget ser ut. Om någon i Elfsborg får en viss ledbandsskada kan jag gå tillbaka och titta exakt hur länge andra elitspelare med samma skada blivit borta, vilken behandling de fått och hur de har reagerat. Dessutom kan det vara bra för både tränare och sportchefer att veta hur skadeläget brukar se ut. Ungefär 14 procent av en spelartrupp är skadad. Har man en trupp på 25 spelare får man räkna med att två eller tre är borta från spel. Jag tycker inte att vissa lag kan ha »otur med skador«.

Så när en tränare skyller en förlust på skador, då sitter du hemma och tänker »din dumme jävel«?

– Ja, det tänker jag. Jag tror det är mer effektivt att se till sitt eget agerande än att klaga på otur. Om ett lag för stunden har många skador beror det troligtvis på att man förändrat någon faktor som sedan tidigare är känd för att påverka antalet skador. Om ett lag till exempel byter tränare går skademängden ofta upp, för att sedan återgå till det normala efter ett par månader. I Uefastudien kan man också se att vissa tränare ständigt ligger högre i skadestatistiken.

Aha. Vilka då?

– Det är superhemligt eftersom det påverkar deras möjligheter att få jobb. Bara vi i forskningsgruppen vet.

Tycker du att den som fortsätter att spela trots en skada är tuff?

– Det kan jag göra. Generellt sett upplever jag att damspelare är lite tåligare mot smärta än vad herrspelare är. Häromveckan visade en av tjejerna i GFC ett jättestort köttsår på insidan av benet som en annan spelares dobbar hade slitit upp under hennes förra bortamatch. Hon hade bitit ihop och spelat färdigt ändå – det tyckte jag var tufft gjort. Men hade det varit en ledbandsskada i knäet hade risken för att dra av korsbandet ökat dramatiskt om hon fortsatt spela. Hon hade kunnat bli borta i flera månader. I sådana fall är det inte tufft, utan extremt korkat.

Är det inte tråkigt att vara den som alltid går in och sätter stopp?

– Det behöver jag sällan göra. Jag försöker förklara för spelaren vilka risker som finns beroende på hur man agerar. Vissa spelare vill veta ända ner på cellnivå vad som händer i deras kropp. När jag förklarat är vi nästan alltid helt överens om beslutet. Problemen uppstår oftast när en spelare kör vidare utan att känna till riskerna.

När händer det?

– På den högsta elitnivån finns alltid en läkare till hands. Utmaningen är att sprida vår kunskap ner genom serierna. Det räcker att gå till Superettan för att se hur allt handlar om att släcka bränder. Ju längre från toppen man kommer, desto mer utbredd är kulturen att man ska bita ihop och köra på. Om unga spelare inte hinner passera ett allsvenskt A-lag innan de blir proffs tror jag att risken är stor att de tar med sig den kulturen utomlands. Där är kommunikationen med lagläkaren kanske inte lika bra, så de kör på för att de tror att det förväntas av dem. På det sättet tror jag att en hel del svensk talang har blivit förstörd.