Matilda Lundblad om en sjuk värld

En svensk läkare har matat in skador från Premier League i en databas. På sikt ska det göra Allsvenskan friskare.

Hur farligt är det att vara fotbollsspelare?

– Om man jämför med industriarbete är det ungefär 1 000 gånger större risk för en fotbollsspelare att drabbas av en arbetsplatsrelaterad skada. Och då är just industriarbete ansett som en utsatt bransch. Men man får också väga in de positiva hälsoeffekter som medföljer om man har fotbollen som yrke. Spelarna får motion, inspiration och har tydligt uppsatta mål. Sammanlagt mår fotbollsspelare bättre än folk med andra jobb.

Annons

Du är med i en forskningsstudie som handlar om just skador inom proffsfotbollen. Vad går den ut på?

– Förutom att vara lagläkare åt Elfsborg och Göteborgs FC har jag arbetat med ett Uefaprojekt de senaste åren. Vi samlar in data om alla skador i Premier League och bland lagen i Champions Leagues gruppspel. Varje gång något av lagen får en spelare skadad fyller deras lagläkare i ett skadekort och skickar det till oss. Där kan man se allt som är viktigt kring skadan: hur den har uppkommit, om den föregåtts av en foul, hur det medicinska teamet har behandlat spelaren, och om spelaren har exponerats för träning eller match. Vi följer också upp över tid, så att man får reda på hur länge spelaren blev borta. Just nu har vi 18 000 skador i databasen och mängden ökar hela tiden. Malmö FF kommer att bli det första svenska laget i studien eftersom de tog sig till Champions League. Förutom prispengarna får de också tillgång till feedback från vår databas.

Varför ska man intressera sig för de andra lagens skador?

– För att det ger faktisk kunskap om hur läget ser ut. Om någon i Elfsborg får en viss ledbandsskada kan jag gå tillbaka och titta exakt hur länge andra elitspelare med samma skada blivit borta, vilken behandling de fått och hur de har reagerat. Dessutom kan det vara bra för både tränare och sportchefer att veta hur skadeläget brukar se ut. Ungefär 14 procent av en spelartrupp är skadad. Har man en trupp på 25 spelare får man räkna med att två eller tre är borta från spel. Jag tycker inte att vissa lag kan ha »otur med skador«.

Så när en tränare skyller en förlust på skador, då sitter du hemma och tänker »din dumme jävel«?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?