Anders Bengtsson: »Vi var införstådda med att alla inte skulle jubla«

I veckans Fredagsbrev summerar Anders Bengtsson ett intensivt, nervöst och lärorikt år.

Jag ska inte påstå att det var som den där höstdagen 2018 när vi skulle gå ut med nyheten om att Offside aldrig mer skulle ta emot pengar av spelbolagen. När vi tryckte på publicera-knappen för »Spelstopp« visste jag att vi i och med vårt beslut hade förlorat 750 000 kronor i annonsintäkter varje år därefter – stålar som vi behövde hämta in på andra sätt.

Det var inte samma ångest inblandad när vi på dagen för exakt ett år sedan berättade om »Nya Offside«. Men nog fanns det nervositet och inslag av osäkerhet.

Vi meddelade att vi gick från sex nummer/år till fyra nummer/år. Visserligen lovade vi att våra magasin skulle bli tjockare och vassare, men likväl var vi införstådda med att alla inte skulle jubla. Hur många prenumeranter skulle vi förlora när vi valde att satsa på en ny digital värld?

Samtidigt var det nödvändigt. Vi ville vara mer aktuella och tillgängliga, vi ville komma bort från en tillvaro där vi lade majoriteten av vår arbetstid på att göra sex nummer/år och inte hann med så mycket annat däremellan. Många gånger under åren hade vi känt att vi ville göra något på uppstuds, någon story eller intervju som var spännande och kul just där och då, men så skulle inte vårt nästa nummer komma ut på två månader och det fanns liksom inte tid att göra den där storyn parallellt med de reportage som vi planerat för magasinet. Så det blev inget.

Och vi behövde nå nya människor, de som nödvändigtvis inte var traditionella magasinsläsare.

Så här 365 dagar senare kan vi slå fast att vi gjort 42 exklusiva webbpubliceringar – reportage, intervjuer och artiklar som inte kommit med i våra magasin. Några som sticker ut: intervjun med Andreas Brännström i AIK strax innan han fick sparken, en följetong om Degerfors höst och en härlig »fotbollsmusikspecial« inför den allsvenska premiären.

Vi har också skapat ett nytt nyhetsbrev till våra medlemmar: »Vad hände med …?« Varje tisdag svarar vår reporter Jonatan på våra läsares- och lyssnares fotbollsfrågor. Nördigt, nostalgiskt och nyfiket. Jag har bland annat lärt mig att det finns ett gäng fotbollsspelare som bastar med fotbollsskorna på och insett hur mycket jag uppskattar fotbollsspelare som lirar med tröjan instoppad i shortsen.

Men den kanske stora grejen är att vi har satsat hårt på ljud. Från att vi endast haft Offsides podcast i vårt ljudstall adderade vi ett gäng andra poddar. Offside Story – där vi de senaste 52 veckorna släppt 55 reportage i ljudform är en. En annan är Offside Fokus, podden där vi intervjuar fotbollspersoner som vi är nyfikna på, eller pratar med reportrar som vi skickat ut i världen för reportage till magasinet. Men det har också blivit specialavsnitt om Eric Cantona och om rivaliteten mellan Arséne Wenger och Alex Ferguson.

Och så har vi dunkat ut en jäkla massa avsnitt av vår quizpodd Spelarbussen. En ny säsong rullar just nu: premiäravsnittet var med Olof Lundh, i dag släpps en härlig batalj med komikern och Fotbollsmorgonprofilen Robin Berglund. Ytterligare åtta avsnitt väntar av den här säsongen.
Jag fattar att det inte är många som bryr sig, men när jag räknar alla våra publiceringar det senaste året inser jag att vi, inklusive det här Fredagsbrevet, publicerat mer än 300 artiklar, reportage, poddar – utöver våra magasin.

Kanske är det några fler som undrar hur det har gått för Offside det senaste året.

Svaret: Det har gått ganska bra. Vi har fått fler medlemmar, alltså prenumeranter, men vi behöver ytterligare några till för att må bra på riktigt. Med bra menar jag att vi ska kunna fortsätta producera den fotbollsjournalistik som vi älskar, i både text- och ljudform. Vi vill kunna skicka våra reportrar och fotografer till världens hörn om vi vet att det finns en oberättad story just där, vi vill inte behöva välja bort spännande öden, dramatiska skeenden och viktiga granskningar för att ekonomin inte tillåter det. Vi vill bli ännu bättre på att berätta om fotbollens alla sidor på sätt som vi känner i övrigt saknas.

Så ni behövs mer än ni kanske tror. Stort och innerligt tack till alla som gett oss en chans. Och fortsätt gärna höra av dig om du har förslag på hur vi kan bli ännu bättre. Vi har lärt oss mycket det senaste året, men den kanske största insikten är att vi har otroligt skarpa och intresserade prenumeranter som dagligen kommer med inspel och inlägg om hur Offside kan bli ännu vassare. Ni är fan bäst.

Har du inte gjort slag i saken? Här löser du biffen – medlemskapet – på bara några sekunder. Det kostar noll kronor första 30 dagarna, därefter 59 kronor i månaden. Inga bindningstider eller konstiga grejer, gillar du inte oss kan du säga upp din deal efter 29 dagar och inte betala en spänn. Förutom alla våra reportage, både de som är i våra magasin och på vår hemsida, får du tillgång till alla våra poddar. Och nyhetsbrev. Som det här Fredagsbrevet som skickas till din inkorg varje … fredag. Nästa vecka är det Johan som skriver, då blir det inte ett försök att värva dig till Offsidegänget, då blir det något roligare. Det lovar jag.

 

Veckans …

… låt
Tyvärr inte en enda låt att bli glad för på Pearl Jams nya album Dark Matter, så det får bli en gammal rackare. Black, gärna MTV Unplugged-versionen.

 

… Offsides podcast
Johan funderar på hur mycket man får styra sina huvudpersoner i dokumentära sammanhang och jag skickar svaga hockey-SMS till min pappa. Dessutom: Googlejubel i Feyenoord, headbangande brorsor, Linderoths brutna fot, grisblod i köket, dåligt genomtänkta tweets och guldmöte i Ettan.

 

… TV-serie
Baby Reindeer (Netflix). Obekvämt, men också underhållande.

 

… lyssning
Reportaget »Chippen days« är maxat, nästan vulgärt, men det är också härligt. Nu finns texten om »Chippen« inläst i Offside Story.

 

… scouting
Arne Slot. Från Amorin till Slot, bara att kalibrera om skallen och läsa in sig på den 45-åriga holländaren. Hans fotboll ser rolig ut på Youtube. Just en sådan här vecka måste man som Liverpoolsupporter anstränga sig för att se glaset som halvfullt.

 

… Offsideskvaller
Om två veckor börjar vi producera en poddserie som kommer att släppas inför EM. Fem pigga avsnitt är planerade. Mer om detta inom kort.

 

… dopningbråk
Förra helgen avslöjade New York Times, Daily Telegraph och tyska ARD – där Hajo Seppelt, som jag intervjuade till den text om fotbollsdopning som publicerades i senaste numret, arbetar – att ett stort antal kinesiska idrottare ska ha testats positivt inför OS i Tokyo 2021, men att flera av dem ändå tävlade. Seppelt och hans kollegor bakom granskningen menar att den internationella antidopningsbyrån Wada hade kännedom om de kinesiska idrottarnas positiva tester, men att de »sopade det under mattan«. Framför allt är USA:s antidopningsbyrå Usada tokiga. Usada kräver en oberoende utredning av de totalt 23 positiva testerna.

 

… helg
Nya matcher i seriespelet med Önnereds IK:s 14-åringar. Båda våra två lag (ett i medelserien och ett i den svåra serien) har inlett med idel segrar, totalt fyra vinster av fyra möjliga.

 

… upptäckt
Vi som är födda på 80-talet minns fotbollsskotillverkaren Patrick. Jag hade Patrick, precis som typ alla andra jämnåriga i Lerbergets IF. Kevin Keegan bar Patrick! Men så försvann Patrick från marknaden? Jag trodde det, men häromdagen berättade vår reporter Jonatan att skorna fortfarande tillverkas. Tydligen är Patrick officiell skoleverantör till domarna i den belgiska högstaligan.

 

… besvikelse
Min yngsta son fyller år om ett par veckor och har önskat sig Italiens landslagströja. Förutom att den är vansinnigt dyr (1 200 kronor) är den ovanligt ful. Italien ska ha de snyggaste landslagströjorna, men frågan är om något EM-lag i sommar spelar i fulare tröjor.

 

… beslut
För Aftonbladet avslöjade Frida Sundkvist att Fredrik Reinfeldt backar, han har lyssnat på föreningarna och kommer inte att slåss för ett införande av VAR i svensk fotboll. Jag är rädd att skiten till sist även når Sverige, men vi får vara glada om det dröjer ytterligare några år.

 

… frågelåda
Johan och jag spelade in ett specialavsnitt av Offside Fokus där vi bad Offsides läsare och lyssnare att ställa frågor. Otroligt många trillade in, både allvarliga och … mindre allvarliga. En klurig fråga som skickades in: »Om Johan var så liten att han skulle kunna rida på en räv, skulle han säga upp sig då?«

Avsnittet släpps här på måndag.

 

… Norgerapport
Jag vet inte varför jag håller lite extra koll på hur det går för svenske Alfred Johansson i Rosenborg, men det gör jag. Troligtvis är det för att jag intervjuade honom i höstas när han var U19-tränare i FC Köpenhamn och tyckte han pratade intressant om ungdomsfotboll. Ny vinst i helgen, 3–1 borta mot Haugesund, vilket betyder att det blivit tre vinster på de fyra första omgångarna.

 

… Liverpool
Att Klopps otroliga gärning i Liverpool skulle sluta så här … De senaste veckorna är det som om luften gått ur både spelare och ledarstab. Håglösa insatser under en period som lovade så mycket. Det blev som sämst när det blev på allvar.
Den här säsongen kan inte sluta tidigt nog.

 

… upp på tårna
Om tre veckor skickar vi nästa nummer till tryck och vi är inne i skedet där texter skrivs och redigeras, där sidorna planeras, rubriker formuleras och omslag diskuteras. Oavsett hur mycket vi producerar utanför vårt magasin kommer jag aldrig att sluta älska tidningsproduktionen. Numret når våra medlemmar den 3 juni.

Trevlig helg!
Anders Bengtsson

Publicerad 26 april 2024.
Anders Bengtsson, Fotbollsmagasinet Offside
Annons