Plötsligt i Väsby

Med en rik ordförande, en på pappret överkvalificerad trupp och en Champions League-inspirerad buss skulle Sveriges yngsta elitklubb gasa mot Allsvenskan. Vad fanns bakom den tjusiga fasaden?

En knallorange tvåvåningsbuss kör in på parkeringen vid Lötens idrottsplats i Uppsala. Den drar till sig uppmärksamhet, inte bara på grund av den skrikiga färgen. Bakrutan täcks av ett foto på Olympiastadion i Berlin och på bussens långsidor syns en fotboll bestående av åtta stjärnor – samma logotyp som världens bästa klubblagsturnering använder. Och så klubbnamnet förstås, i stora bokstäver: AFC.

I bussen sitter 419 allsvenska matcher. Dessa är fördelade på namn som Haris Laitinen, Yannick Bapupa, Sebastian Senatore, Richard Jansson, Saihou Jagne, Alagie Sosseh och Omar Jawo. Där sitter också unga spelare från Wales och England. Alla, förutom Bapupa, har värvats till AFC United inför den här säsongen. Deras uppgift är att ta laget från Division ett norra. Först till Superettan, sedan vidare till Allsvenskan. Så lyder visionen som AFC Uniteds ordförande Alex Ryssholm har målat upp.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 5-2013 (31 juli 2013) och är skriven av .