Plötsligt i Väsby

Med en rik ordförande, en på pappret överkvalificerad trupp och en Champions League-inspirerad buss skulle Sveriges yngsta elitklubb gasa mot Allsvenskan. Vad fanns bakom den tjusiga fasaden?

En knallorange tvåvåningsbuss kör in på parkeringen vid Lötens idrottsplats i Uppsala. Den drar till sig uppmärksamhet, inte bara på grund av den skrikiga färgen. Bakrutan täcks av ett foto på Olympiastadion i Berlin och på bussens långsidor syns en fotboll bestående av åtta stjärnor – samma logotyp som världens bästa klubblagsturnering använder. Och så klubbnamnet förstås, i stora bokstäver: AFC.

Annons

I bussen sitter 419 allsvenska matcher. Dessa är fördelade på namn som Haris Laitinen, Yannick Bapupa, Sebastian Senatore, Richard Jansson, Saihou Jagne, Alagie Sosseh och Omar Jawo. Där sitter också unga spelare från Wales och England. Alla, förutom Bapupa, har värvats till AFC United inför den här säsongen. Deras uppgift är att ta laget från Division ett norra. Först till Superettan, sedan vidare till Allsvenskan. Så lyder visionen som AFC Uniteds ordförande Alex Ryssholm har målat upp.

Men inledningen på säsongen har inte gått som ordföranden tänkt sig. Bara en vecka före seriepremiären lämnade tränaren Valerij Bondarenko klubben efter ett utbrett missnöje bland spelarna. In kom Andreas Brännström, som med dåliga förberedelser inledde Division ett norra med två raka förluster. Han är redan pressad. Och kvällens motståndare, IK Sirius, har sex poäng och 10–1 i målskillnad.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?