Plötsligt i Väsby

Med en rik ordförande, en på pappret överkvalificerad trupp och en Champions League-inspirerad buss skulle Sveriges yngsta elitklubb gasa mot Allsvenskan. Vad fanns bakom den tjusiga fasaden?

En knallorange tvåvåningsbuss kör in på parkeringen vid Lötens idrottsplats i Uppsala. Den drar till sig uppmärksamhet, inte bara på grund av den skrikiga färgen. Bakrutan täcks av ett foto på Olympiastadion i Berlin och på bussens långsidor syns en fotboll bestående av åtta stjärnor – samma logotyp som världens bästa klubblagsturnering använder. Och så klubbnamnet förstås, i stora bokstäver: AFC.

I bussen sitter 419 allsvenska matcher. Dessa är fördelade på namn som Haris Laitinen, Yannick Bapupa, Sebastian Senatore, Richard Jansson, Saihou Jagne, Alagie Sosseh och Omar Jawo. Där sitter också unga spelare från Wales och England. Alla, förutom Bapupa, har värvats till AFC United inför den här säsongen. Deras uppgift är att ta laget från Division ett norra. Först till Superettan, sedan vidare till Allsvenskan. Så lyder visionen som AFC Uniteds ordförande Alex Ryssholm har målat upp.


Prova Offside i två månader för 20 kronor!

Därefter 39 kronor/månad. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto