Under säsongen som gått har flera omgångar i Zweite Bundesliga haft högre publiksnitt än högstaligan. Hur förklarar man det?
– Kort sammanfattat beror det på att stora klubbar, rika på supportrar och historia, har degraderats de senaste åren. Samtidigt har de ersatts av mindre klubbar med små arenor och följarskaror. Zweite Bundesliga har blivit mycket mer intressant att följa för en tysk fotbollstraditionalist.
Hur kommer fördelningen av publiken att påverka tysk fotboll?
– DFL [tyska ligaorganisationen] måste förstå att supportrarna är en unik fördel för tysk fotboll. Om utvecklingen fortsätter riskerar man att förlora den. Supporterkulturen är hela anledningen till att omvärlden intresserar sig så mycket för Bundesliga. Det är anmärkningsvärt hur mycket fansen engagerar sig för sina klubbar, både politiskt och på matcherna, där de skapar en sjuhelvetes atmosfär. DFL har istället fokuserat på sportslig framgång och skapat en ond cirkel. Man har gett klubbar ekonomiska undantag och rundat medlemsdemokratin, vilket klubbarna har omvandlat till goda resultat på planen. Klubbar som inte har de här undantagen blir då pressade att spendera pengar. Schalke 04 är ett bra exempel. Till medlemsantal är Schalke den tredje största klubben i Tyskland och tidigare var de stammisar i Champions League. När klubbar som RB Leipzig tog över den positionen tvingades Schalke göra stora investeringar med tanken att en gruppspelsplats i Champions League skulle ge återbäring. Man tog sig aldrig till gruppspelet och det har bara gått utför sedan dess. Med systemet som nu råder ser jag ingen annan utveckling än att Bundesliga kommer att förlora sin unika fördel.