»Andra får tycka vad fan de vill om den här klubben«

Kapten för Sveriges mest föraktade lag. Bottenstrid. Konkurshot och en ordförande inför rätta. Hur var det att vara Tom Pettersson hösten 2019?

Onsdagen den 9 oktober lassar han in sönerna Lennox, 3, och Milo, 1, i sin vita Volkswagen och kör mot Sundsvall. Det är en ledig dag, och som Östersunds FK:s lagkapten säger:

– Något ska man ju hitta på. Får se om bilen överlever Sundsvall bara.

Bilen är inte särskilt diskret. Motorhuven täcks av ÖFK:s logotyp och regnbågsdekalerna längs sidorna är svåra att missa. Och om någon är nyfiken på vem den tillhör är det bara att titta på det ingraverade namnet i lacken: Tom Pettersson. Han känner sig inte direkt populär i någon allsvensk stad utanför Jämtland. Men Sundsvall är ändå speciellt. Precis som ÖFK slåss Gif Sundsvall denna höst för att undvika nedflyttning i Superettan. Och de 18 mil som skiljer städerna åt är tillräckligt lite för att lagens möten ska rubriceras som »Norrlandsderbyn«. Men när Giffarna får uppmuntrande ord från supportrar till lag högre upp i tabellen, får ÖFK …


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 6-2019 (25 november 2019) och är skriven av .