Offsidesnack Publicerad 19 april 2018

Hur går det för våra VM-jokrar?

I det aktuella numret följer vi upp vårt stora Ken Sema-porträtt med en neddykning i tre potentiella VM-jokrar som står inför varsin utmaning under våren.

En vill dribbla och skjuta sig in i truppen, en annan bytte klubb för att öka sina chanser och en tredje är självklar men ändå solklart reserv.

En månad efter att numret släpptes, och med en knapp månad tills Janne Andersson presenterar sin VM-trupp, är det på sin plats att ta tempen på vår jokertrio.

Sam Larsson
Feyenoorddribblern kommer allt längre ifrån en VM-biljett. I och med en skadefylld vårsäsong har han inte haft möjlighet att övertyga Janne Andersson om att en av ytterplatserna tillhör honom. När Larsson var tillbaka i den holländska ligafyrans startelva i helgen gjorde han mål, men byttes senare ut med en ny känning i den lårbaksida som höll honom borta mellan februari och april. Vi väntar ännu på en klargörande skaderapport men klart är att Larssons VM-klocka börjar klämta allt desperatare.

I övrigt imponeras vi av den holländska journalisten Marcel van Der Kraans expertöga. På tal om att Larsson sedan 2014 är den Eredivisiespelare med flest gjorda mål utanför straffområdet, sade van Der Kraan: »Hans skott är fantastiskt. Han letar alltid efter fem millimeter. Och när han nu tränar med ›RVP‹ [Robin van Persie] kommer han att bli ännu bättre. För RVP behöver bara två millimeters utrymme.« När säsongen nu närmar sig sitt slut noterar vi att van Persie, mycket tack vare sin millimeterförmåga, har gjort flest distansmål per spelad minut i Eredivisie.

Pontus Jansson
»›Granen‹ måste ju fan sluta någon gång!« Mittbacken valde ett långsiktigt perspektiv på sina möjligheter att slå sig in i landslagselvan när vi pratade med honom senast. Det är förståeligt. Läget är oförändrat; trots att Victor Nilsson Lindelöf har spelat 1 251 klubblagsminuter färre än Jansson under säsongen är Leedsbacken solklar trea i ledet. Som han själv påpekade: »Janne har bevisat att han inte tittar på klubbprestationer om man gör sitt jobb i landslaget.«

På tal om klubblagsprestationer: I en intervju med lokaltidningen Yorkshire Evening Post konstaterade Jansson att de senaste fyra månaderna har varit den tuffaste perioden i hans karriär. Leeds har vunnit två matcher och släppt in 30 mål sedan slutet av december. Jansson behöver en ny injektion självförtroende för att kunna leva upp till vår jokerstämpel.

Oscar Hiljemark
Efter 18 röriga månader och en tappad landslagsplats valde den vanligtvis beräknande 25-åringen att återvända till Genoa. Där har han startat varenda Serie A-match under våren och stärkt sina VM-aktier med en regelbunden nyckelroll på Genoas mittfält. I onsdagskvällens 1-2-förlust mot Roma byttes han dock ut tidigt och tilldelades det mediokra betyget 5,5 av Gazzetta dello Sport. Men vi konstaterar fortsatt: en hel och Serie A-ordinarie Oscar Hiljemark blir nästintill omöjlig för Janne Andersson att hålla utanför mittfältsuppsättningen i VM. Vid landslagssamlingen i mars spelade han 12 + 90 minuter mot Chile respektive Rumänien.

Artikeln publicerades Publicerad 19 april 2018. Uppdaterad 19 april 2018. och är skriven av .

Annons